Home > Wereld Keukens > Italiaans

De Italiaanse keuken: niet erg koolhydraatarm

Wil je afvallen met een koolhydraatarm dieet? Dat is een stuk beter dan een crash dieet, waarbij je vaak door jezelf uit te hongeren snel afvalt. Maar een koolhydraatarm dieet zal wel de nodige wijzingen aanbrengen in je leven. Je moet bijvoorbeeld weten dat de Italiaanse keuken niet bepaald koolhydraatarm is.

Veel producten in de Italiaanse keuken bevatten juist heel veel koolhydraten. Maar met een beetje aanpassing kun je er toch het
beste van maken.

Wat is koolhydraatarm?

Koolhydraten zitten in voeding en vormen een voedingsstof die je lichaam nodig heeft om energie te verkrijgen. Maar koolhydraten maken ons ook dikker. Binnen een koolhydraatarm dieet doe je dan ook je uiterste best om koolhydraten te mijden. Je probeer producten te vinden die geen of nauwelijks koolhydraten bevatten. De Italiaanse keuken bevat echter heel veel producten met veel koolhydraten. Die kun je dus beter uit de weg gaan als je echt wil afvallen. Hieronder benoemen we enkele producten die koolhydraatrijk zijn.

Pasta

De meeste soorten pasta – of eigenlijk alle pasta – zijn gebaseerd op granen en granen zijn koolhydraatarm. Net als brood. Spaghetti, tagliatelle en macaroni… Allemaal soorten van pasta die boordevol koolhydraten zitten en dus helemaal niet passen binnen een koolhydraatarm dieet. Aangezien het wel de basis is van veel Italiaanse gerechten, is het dus lastig om hier een vervanger voor te kiezen. Maar je kan besluiten om te minderen met deze toevoegingen en gewoon te gaan voor de tomatensaus met meer vlees. Want vlees is eiwitrijk en koolhydraatarm en dus de beste vervanger. Dat geldt ook voor vis, iets wat je in de Italiaanse keuken vaak genoeg voorbij ziet komen.

Pizza’s

Als er iets bomvol koolhydraten zit zijn het de pizza’s. De bodem is gewoon van brood en granen en dus een bom aan koolhydraten. Alleen al de pizzabodem voorziet in je dagelijkse behoefte aan koolhydraten en gaat daar vaak ver overheen. Ook wat je vaak op pizza’s kan doen is koolhydraatrijk. Denk aan de vele kaassoorten. Volle kaas is niet goed voor je zeker niet koolhydraatarm. Maar je kan wel pizza’s maken op basis van andere bodems, zoals bloemkool. Op die manier kun je de koolhydraten vervangen door groenten en alsnog een lekkere pizza maken. Bij voorkeur weer met veel vlees en vis, zodat je eiwitten binnen krijgt.

Antipasta

Het beste alternatief voor koolhydraatrijke producten uit de Italiaanse keuken zijn de zogenaamde antipasta. De Italiaanse keuken doet meer dan pasta en pizza. Zeker als je kiest voor een goed vleesgerecht of een visgerecht, zit je gebakken. Dit zijn eiwitrijke producten die – mits ze goed bereid worden – zelf boordevol eiwitten zitten.

Kies in een Italiaans restaurant dus vaker voor antipasta als je iets wil bestellen en een koolhydraatarm dieet wil gaan volgen. Of kies voor een bodem voor de pizza op basis van groenten en denk heel goed na over wat je er allemaal op neemt. Koolhydraten krijg je in de Italiaanse keuken zo binnen en het is zonde als je bezig bent met afvallen.

Conclusie

De Italiaanse keuken is een zeer koolhydraatrijke keuken. Je moet heel goed letten op wat je allemaal eet en drinkt om te voorkomen dat je dikker wordt. Gelukkig is er veel mogelijk op het gebied van vlees en vis en kun je kiezen voor veel antipasta. Daarin zitten veel eiwitten en die werken juist heel goed voor je lichaam en helpen wel bij het afvallen. Een koolhydraatarm dieet volgen op zijn Italiaans is dus zeker mogelijk, mits je een aantal aanpassingen doorvoert.

>