Home > Recepten

Zuurdesembrood

Voor het startdeeg:

1 el gedroogde gist

4.5 dl lauw water

1 tl suiker

225 gr volkorenmeel



Overige ingredienten:

800 gr mengsel van volkorenmeel en bakkersbloem

1 el zout

1 el bruine basterdsuiker

1 tl dubbelkoolzure soda
  • Omschrijving recept: Brood
  • Bron: Astrid Veltman

Bereiding

Eerste dag:

Maak het startdeeg. Laat de gist oplossen in het water. Strooi de suiker erover en laat het papje 10 minuten rusten tot zich schuim vormt. Roer er het meel door en laat het papje afgedekt met een doek 2 dagen staan bij kamertemperatuur. Het startdeeg zal eerst flink opkomen en bellen vormen om vervolgens in te zakken tot een grijze vloeistof.



Derde dag:

Zeef 350 gr van het meelmengsel met het zout, de suiker en soda in een kom. Voeg 2.25 dl startdeeg en 1.5 dl water toe. Roer het deeg om en laat het vervolgens afgedekt met een doek 24 uur rijzen bij kamertemperatuur. Na afname van 2.25 dl startdeeg moet u het aanvullen met een mengsel van 1 deel meel en 2 delen lauw water (bijvoorbeeld 2 dl water en 100 gr meel). Roer dit mengsel door het startdeeg en bewaar het startdeeg tot later gebruik in de koelkast.

Vierde dag:

Voeg het resterende meel en 1.75 dl water toe aan het deeg en kneed tot het deeg zacht is. Vorm twee ballen en plaats deze op een ingevette bakplaat. Laat ze afgedekt met een vochtige doek in 2 tot 4 uur rijzen tot het dubbele volume.

Verwarm de oven voor op 220°C. Bestrijk de broden met zout water en maak schuine inkervingen. Bak de broden 8 minuten. Draai de oventemperatuur terug tot 200°C en bak de broden nog 40 minuten.

Voor: 2 broden van circa 500 gr

Notities

Variatie:

Rogge-zuurdesembrood:

Maak het startdeeg als boven aangegeven, maar gebruik voor het deeg een mengsel van 225 gr roggemeel, 225 gr bakkersbloem en 225 gr volkorenmeel. Volg verder het recept boven.