Home > Recepten

Varkensvlees, zoetzuur 3

Voor het vlees:

250 gr mager varkensvlees

1 eetlepel rijstwijn of droge sherry

1 eetlepel lichte sojasaus

R theelepel zout

50 gr groene paprika

50 gr rode paprika

50 gr wortelen

50 gr lente-uitjes

1 losgeklopt ei

2 eetlepels maïzena

4 dl olie, bij voorkeur arachide-olie

75 gr lychees uit blik, goed uitgelekt, of verse partjes

sinaasappel



Voor de saus:

1 1/2 dl kippenbouillon

1 eetlepel lichte sojasaus

R theelepel zout

1 1/2 eetlepel Chinese witte rijstazijn of ciderazijn

1 eetlepel suiker

1 eetlepel tomatenpuree

1 theelepel maïzena

1 theelepel water
  • Omschrijving recept: Varkensvleesgerechten; Chinees
  • Bron: Astrid Veltman

Bereiding

Snijd het vlees in dobbelstenen van 2 1/2 cm, doe die in een kom, samen met de rijstwijn of sherry, de sojasaus en het zout, en laat ze ± 20 minuten marineren.

Snijd intussen de paprika's in vierkantjes van 2 1/2 cm.

Schil de wortelen en snijd ze in stukken van 2 1/2 cm.

Snijd de lente-uitjes schuin in stukken van 2 1/2 cm. (De gelijke grootte van de stukken vlees en groente maken het gerecht optisch aantrekkelijker).

Breng een pan water aan de kook, blancheer hierin de wortelen 4 minuten, giet ze af en zet ze apart.

Meng het ei en de maïzena in een kom tot een glad beslag.

Haal de dobbelstenen vlees uit de marinade en wentel ze in het beslag, zodat ieder stuk goed is bedekt.

Verhit de olie in een friteuse of grote wok tot ze bijna rookt.

Haal de stukken vlees met een frituurspaan uit het beslag, bak ze goudbruin en laat ze op keukenpapier uitlekken.

Breng in een flinke sauspan de kippenbouillon, de sojasaus, zout, azijn, suiker en tomatenpuree aan de kook.

Voeg de groenten toe, behalve de lychees of sinaasappel en roer goed.

Maak in een kleine kom de maïzena met het water aan.

Roer dit mengsel door de saus, laat de saus weer aan de kook komen en verminder dan de hitte tot de saus net suddert.

Voeg de lychees of sinaasappel en de dobbelstenen varkensvlees toe.

Roer nog een keer goed door en dien op in een diepe schaal.

Notities

Dit gerecht wordt bij voorkeur geserveerd met gestoomde witte rijst en een eenvoudige geblancheerde groente, zoals Chinese Kool in Sojasaus.