Home > Recepten

Rundvlees met sinaasappel, roergebakken

350 gr mager rundvlees (baklap)

2 theelepels donkere sojasaus

2 theelepels rijstwijn of droge sherry

1 theelepel verse gember, fijngehakt

1 theelepel maïzena

1 theelepel sesamolie

5 eetlepels olie, bij voorkeur arachide

2 gedroogde rode pepers, in de lengte gehalveerd

1 eetlepel verse sinaasappelschil, grof gehakt _of_

2 theelepels gedroogde citrusschil, geweekt en grof gehakt

1/2 theelepel geroosterde Szechuan peperkorrels, fijn gemalen

2 theelepels donkere sojasaus [ja, alweer :)]

1/4 theelepel zout

1 theelepel suiker

1/2 theelepel sesamolie [ook :)]
  • Omschrijving recept: Rundvleesgerechten; Chinees
  • Bron: Astrid Veltman

Bereiding

Snijd het rundvlees dwars op de draad in dunne plakjes van ± 3 mm dik en 5 cm lang.

Meng het in een schaal met de sojasaus [eerste beetje], rijstwijn of sherry, gember, maïzena en sesamolie [eerste beetje].

Laat het vlees ± 20 minuten marineren.

Maak de olie in een wok op een volle pit goed heet.

Haal het vlees met een schuimspaan uit de marinade.

Doe het in de pan, en roerbak 2 minuten tot het begint te bruinen [dat roerbakken moet u letterlijk nemen: het gaat erg snel en u moet voortdurend roeren en omscheppen om te voorkomen dat de helft verbrandt].

Neem het uit de pan en laat het in een vergiet of zeef uitlekken.

Giet de meeste olie weg, zodat er ± een theelepel overblijft.

Maak de olie weer heet boven een grote pit, en roerbak de gedroogde pepers ± 10 seconden!

Voeg het vlees weer toe en de rest van de ingredienten en roerbak nog ± 4 minuten, onderwijl alles goed mengend.

Dien meteen op.

Notities

Dit is een noord-Chinese rundvlees specialiteit. Er wordt verse sinaasappelschil gebruikt in plaats van gedroogde mandarijneschil, wat vaak moeilijk te krijgen is. De Chinezen gebruiken altijd gedroogde schil. Hoe ouder de schil, hoe waardevoller de kwaliteit. Het is vrij makkelijk u eigen schil te drogen maar de frisheid van verse sinaasappelschil werkt net zo goed om de robuuste smaak van rundvlees in evenwicht te houden.

Serveer dit gerecht met rijst en Maïssoep met Krab.