Home > Recepten

Paddestoelen-pandan-fondue

Voor de bouillon:

2 eetlepels olie

1 kg in stukken gehakte schenkel

250 gr grof gesneden soepgroenten

1 ui met 5 kruidnagels erin gestoken

bouquet garni (2 laurierbladeren, flinke tak peterselie, takje tijm en

takje selderij)

1 theelepel zwarte peperkorrels

1 theelepel karwijzaad

5 cm gemberwortel in stukjes

2 teentjes knoflook

1 eetlepel gefermenteerde sojaboontjes (toko)

1 Spaans rood pepertje

3 verse of gedroogde pandanbladeren

1 eetlepel oestersaus

preiringen, peterselieblaadjes en 1 Spaans pepertje, in ringen



Voor de dip:

500 gr rundertartaarballetjes (gekruid met ui, peterselie, knoflook, zout

en peper)

500 gr verse paddestoelen (oesterzwammen, shii-take, champignons, enz).

1 kg diverse geblancheerde groenten zoals: voorgekookte

krielaardappeltjes in de schil, wortel- en koolreepjes, paksoi,

knolselderijreepjes

300 gr gekookte mihoen

300 gr gekookte pandanrijst
  • Omschrijving recept: Fondue; Chinees
  • Bron: Astrid Veltman

Bereiding

Verhit de olie en bak de schenkel rondom bruin. Voeg de soepgroenten toe. Bak al omscheppend op hoog vuur verder. Blus af met 1 1/2 liter water, roer de aanbaksels los en breng aan de kook. Voeg de ui, het bouquet garni, de peperkorrels, het karwijzaad, de gember, knoflook, sojaboontjes, het pepertje en het pandanblad toe. Breng opnieuw aan de kook en schuim af en toe af. Dek de pan af en laat de bouillon op zeer matig vuur ± 5 uur trekken. Laat de bouillon afkoelen en schep het vet eraf. Zeef de bouillon en laat hem tot 1 liter inkoken. Breng op smaak met oestersaus.

Doe de hete bouillon over in een fonduepan. Voeg de prei, het Spaanse pepertje en de peterselieblaadjes toe.

Serveer bij de bouillon een schotel met tartaarballetjes, paddestoelen en geblancheerde groenten, die in het schepnetje in de bouillon gaar moeten worden.

Notities

Lekker erbij: Pandanrijst, mihoen, ketjapsaus (zie recept) en Chinese chilisaus.

Verdeel aan het eind van de fondue de geurige bouillon over borden en voeg er nog wat Pandanrijst en mihoen bij voor een vollere soep.

Benodigdheden

Nodig: liefst een Chinese fonduepan soepkommetjes met fondueschepnetjes