Home > Recepten

Kip, knapperig

Voor de kip:

1 hele verse kip van 1 1/2-2 kg

1 theelepel zout

1 steranijs

zwarte peperkorrels

soepgroenten (wortel, ui, selderij)



Voor de marinade:

3 eetlepels honing

1 1/2 eetlepel azijn

3 eetlepels warm water

3 eetlepels rijstwijn of droge sherry

zout, peper

maïzena



Verder:

olie om te frituren

citroen
  • Omschrijving recept: Kipgerechten; Chinees
  • Bron: Astrid Veltman

Bereiding

Maak de kip panklaar.

Breng in een ruime pan genoeg water aan de kook om de kip te bedekken en voeg het zout, de steranijs, de peperkorrels en de kleingesneden soepgroenten toe.

Voeg de kip toe, breng het water weer aan de kook en laat de kip 20 minuten sudderen.

Laat de kip in de bouillon afkoelen.

Haal haar eruit en dep haar droog.

Roer de ingredienten voor de marinade in een ondiepe kom door elkaar.

Bind een touwtje om de nek van de kip en leg haar in de marinade.

Draai de kip regelmatig om en laat haar een uur marineren, of tot alle saus is opgenomen.

Bestuif de kip royaal met maïzena en hang haar aan het touwtje, liefst een hele nacht, op een koele plaats om goed te drogen.

Frituur de kip in matig hete olie.

Bedruip haar daarbij regelmatig, zodat ze een gelijkmatige goudbruine kleur krijgt.

Gebruik daarbij het touwtje om de kip te manipuleren.

Laat de kip, als ze bijna gaar is, geheel in de olie zakken om zeker te zijn dat ze geheel gaar wordt.

Laat de kip op keukenpapier uitlekken.

Verdeel de kip in stukken en garneer die met schijfjes citroen.

Eet de kip met geroosterd zout en peper of peperkorrel zout.