Home > Recepten

Aubergines, kruidig gestoofde

500 gr aubergines

2 theelepels zout

1 eetlepel olie (bij voorkeur arachide-olie)

1 eetlepel knoflook, fijngehakt

1 eetlepel verse gember, fijngehakt

2 eetlepels bosuitjes, fijngehakt

2 eetlepels donkere sojasaus

1-2 theelepels sojabonensaus met hete pepers of 1 gedroogde rode hete peper

1 eetlepel gele bonensaus (*)

1 eetlepel suiker

3 dl water

desgewenst 2 eetlepels bosuitjes, fijngehakt voor garnering
  • Omschrijving recept: Groentegerechten; Chinees
  • Bron: Astrid Veltman

Bereiding

Snijd de aubergines rollend over de diagonaal (**) als u Chinese aubergines gebruikt, of snijd ze in dobbelstenen van 2 x 2 cm als u de gewone grote soort gebruikt.

Leg de stukken in een zeef of vergiet, strooi het zout erover en laat ze ± 20 minuten uitlekken.

Spoel ze dan onder koud stromend water af en dep ze met keukenpapier droog.

Laat een wok of een grote bakpan matig heet worden, giet de olie erin en laat die een paar seconden warm worden.

Voeg de aubergines, knoflook, gember en bosuitjes toe en roerbak 1 minuut tot alles goed is gemengd.

Voeg de overige ingredienten toe, temper het vuur en laat alles 10-15 minuten af en toe roerend stoven tot de aubergines zacht zijn.

Zet het vuur dan weer hoger en blijf roeren tot de vloeistof iets is ingedikt.

Dien de aubergines direct op, desgewenst gegarneerd met fijngehakte bosuijes.

Notities

Het subtiele aroma van aubergines past goed bij een pittige saus zoals deze uit het westen van China. Probeer bij voorkeur de kleine, lange, dunne Chinese aubergines met hun zoete smaak te vinden. Maar het recept lukt ook goed met de grote Europese variėteit. De aubergines worden niet geschild, omdat de schil de aubergine tijdens het koken heel houdt en omdat de schil zacht, smakelijk en voedzaam is.

In dit recept worden 2 kooktechnieken toegepast: roerbakken om de smaken te mengen en stoven, waardoor de aubergines gaar gemaakt worden en een saus ontstaat waarin de aubergines worden opgediend. Het resultaat is een groentegerecht dat zacht is en een uitgesproken smaak heeft.(*) Gele bonensaus is een dikke, geurige, kruidige saus, gemaakt van gele sojabonen, bloem en zout, die samen worden gefermenteerd. De saus is nogal zout, maar geeft aan Chinese gerechten een uitgesproken smaak. De saus is er in 2 vormen: hele bonen in een dikke saus en gepureerde bonen. De saus met hele bonen is wat minder zout en heeft meer structuur.

(**) Deze snijtechniek wordt gebruikt voor grotere groenten zoals courgettes, wortelen, aubergines en Chinese witte radijs (moeli). Door deze techniek wordt een groter oppervlak van de groente aan de hitte blootgesteld, waardoor de kooktijd wordt verminderd. Begin door een stuk van het eind van de groente diagonaal af te snijden. Draai de groente dan een halve slag over de lengteas en snijd weer een stuk diagonaal af. Ga hiermee door tot de hele groente in ruitvormige stukken van gelijke grootte is verdeeld.