Home > Recepten

Pruimensaus, Chinees

3 middelgrote rode paprika's

1 kg abrikozen

1 kg rode pruimen

1 1/4 liter cider- of appelazijn

1/2 liter water

325 gr witte suiker

500 gr lichtbruine suiker

een stukje (± 4 cm) fijngesneden geschilde verse gemberwortel

2 eetlepels (zee)zout

30 gr geroosterde mosterdzaadjes

1 middelgrote in vieren gesneden ui

2 Chili serrano pepers, zaadjes verwijderd en in stukjes gesneden

5 fijngehakte teentjes knoflook

1 stokje kaneel
  • Omschrijving recept: Sausjes; Chinees
  • Bron: Astrid Veltman

Bereiding

Ontpit de abrikozen en de pruimen en snijd ze in vieren.

Rooster de paprika's, haal het vel eraf,snijd ze in de lengte in vieren en zet ze apart.

Doe de abrikozen, de pruimen, 7 dl azijn en het water in een grote roestvrijstalen pan en laat de vruchten in ± 25 minuten op laag vuur zacht worden.

Neem de pan van het vuur.

Doe de rest van de azijn en de suiker in een andere, nog grotere roestvrijstalen pan en breng het al roerend aan de kook.

Voeg het vruchtenmengsel, de gember, het zout, het mosterdzaad, de ui, de pepers, de knoflook, het kaneelstokje en de paprika's toe en laat het geheel afgedekt ± 5 minuten zachtjes koken.

Neem dan het deksel van de pan en laat het onder regelmatig roeren 1 uur verder sudderen.

Verwijder het kaneelstokje.

Pureer de massa enkele seconden in een foodprocessor en doe hem weer in de pan.

Laat de saus al roerend ± 15 minuten zachtjes koken tot ze dik begint te worden (bij het afkoelen wordt de saus nog wat dikker).

Schep de saus in gesteriliseerde (jam)potten en zet die ± 10 minuten in een pan kokend water.

Na 2-4 weken is de saus klaar voor gebruik.

Notities

Voor 2 1/2 liter.