Home > Recepten

Vis in sojasaus met asperges, gestoomd

16 mooie witte asperges

4 stukken verse visfilet (á 100 gr), bijvoorbeeld tong

zout, witte peper

een stukje gemberwortel van 3 cm

3 theelepels lichte sojasaus

2 theelepels aardappelmeel

3 theelepels soja- of arachide-olie

1 theelepel Shaoxing rijstwijn of droge sherry

3-4 druppels Chinese sesamolie

8 dunne plakjes geschilde verse gemberwortel



Voor de saus:

8 theelepels lichte sojasaus

1-2 theelepels zoete sojasaus (ketjap manis)

30 gr groen van lente-ui in hele dunne sprietjes van 4-5 cm

1 eetlepel soja- of arachide-olie
  • Omschrijving recept: Visgerechten; Chinees
  • Aantal Porties: 8
  • Bron: Astrid Veltman

Bereiding

Schil de asperges en kook ze ± 7 minuten.

Wrijf de visfilets met peper in.

Knijp boven de vis een paar druppels vocht uit het stukje gember.

Vermeng de sojasaus, het aardappelmeel, de olie, rijstwijn en sesamolie en wrijf de vis hiermee gelijkmatig in.

Breng in een stoompan water aan kook en vet een ovenschaal (die in de stoompan past!) met een paar druppels olie in.

Leg de visfilets naast elkaar in de ovenschaal.

Snijd de plakjes gember in ragfijne reepjes en leg op elke visfilet een hoopje gember.

Zet de schaal (op een verhoging) in de stoompan, dek de pan af en laat de vis in ± 10 minuten gaar stomen (afhankelijk van dikte van vis); de vis mag niet te gaar zijn. Volgens Chinese kookbegrippen is de vis gaar, zodra ze net ondoorzichtig wit is geworden.

Neem de schaal uit de pan, giet de saus uit de schaal af en leg de asperges op de schaal.

Leg de visfilets met de gember op de asperges.

Vermeng voor de saus de lichte en zoete sojasaus en lepel die over de vis.

Verdeel de lente-ui over de vis.

Verwarm 1 eetlepel olie tot zeer heet (walmend) en schenk die over de lente-ui.

Notities

Voor de gestoomde vis in sojasaus met asperges, kunt u vrijwel elke stevige witte vissoort gebruiken: zeebaars, red-snapper, tarbot en zeetong, maar ook zoetwatervissen als forel en snoek. Dat geldt ook voor andere gestoomde visgerechten. Vette vissoorten zoals makreel en sardien zijn niet geschikt.

Benodigdheden

Stomer; ovenschaal