Home > Recepten

Rundergehaktbrood met olijven

50 gr bakboter

2 uien

peper, paprikapoeder

500 gr rundergehakt

75 gr brood zonder korst

1 teen knoflook

4 eetlepels tomatenpuree

2 eetlepels gemengde kruiden (diepvries)

15 zwarte olijven

3 eetlepels geraspte Parmezaanse kaas

zout

1 ei

bloem

1 zakje paddestoelenroomsaus

melk
  • Omschrijving recept: Rundvleesgerechten
  • Bron: Astrid Veltman

Bereiding

Fruit in 1 eetlepel bakboter de fijngehakte uien en kruid ze met peper en paprikapoeder en laat ze wat afkoelen.

Vermeng ze met het gehakt, het verkruimelde brood, de knoflook uit de pers, de tomatenpuree, de kruiden, de gehakte olijven, de Parmezaanse kaas, 2 theelepels zout en het losgeklopte ei.

Vorm het tot een ovaal 'brood', rol dat door bloem en leg het een half uur koel weg.

Verhit in de braadpan de rest van de bakboter op halfhoog vuur en bak het gehaktbrood rondom bruin.

Leg het deksel schuin op de pan en braad het gehaktbrood onder keren op laag vuur in 45 minuten gaar.

Bereid met het gezeefde braadvet, het zakje paddestoelenroomsaus en melk volgens de aanwijzingen een saus.

Serveer met lintmacaroni, gekookte snijbonen en een komkommersalade.



Voor de variaties alle ingredienten vervangen



Kruidig lamsgehaktbrood

Vermeng 500 gr lamsgehakt met 1 geraspte rauwe ui, 2 eetlepels fijngeknip-

te peterselie, 1 eetlepel fijngeknipte munt, het sap en rasp van 1/2

citroen, 2 eetlepels shoarma-of gyroskruiden, 1 ei en 50 gr witbroodkruim.

Braad het in 2 eetlepels olijf olie en 30 gr bakboter.

Met witte wijnsaus (Nestl), waaraan 3 eetlepels crème fraîche en 2

eetlepels mierikswortelpuree zijn toegevoegd.

Serveer met gemengde salade en rijst.



Zweeds kalfsgehaktbrood

Bak 100 gr mager ontbijtspek kort uit in 3 eetlepels bakboter en bewaar

het vet om het gehaktbrood in te braden.

Vermeng 500 gr kalfsgehakt met het gebakken spek, 1 fijngesnipperd uitje,

1 theelepel vleeskruiden, zout, peper, 3 eetlepels dille (diepvries of

vers), 1 losgeklopt ei en 50 gr bruin-broodkruim.

Voeg aan het bakvet voor de saus 2 eetlepels bloem, 1/4 liter runderfond,

het sap van 1/2 citroen, 1 bekertje crème fraîche en 2 eetlepels dille-

groen toe.

Serveer met aardappelen en spinazie.