Home > Recepten

Spanakopitta (Griekse spinazietaart)

2 eetlepels olijfolie

500 gr goed gewassen verse spinazie

12 fijngehakte bosuitjes

zout naar smaak

250 gr feta

2 eetlepels fijngesneden vers selderijblad

2 eetlepels fijngesneden verse dille

versgemalen peper naar smaak

1 mespuntje gemalen nootmuskaat

olijfolie

12 vellen fillodeeg
  • Omschrijving recept: hartig gebak; Grieks
  • Bron: Astrid Veltman

Bereiding

Verhit de olijfolie in een grote pan met dikke bodem.

Voeg de spinazie, de bosuitjes en wat zout toe en bak 2-4 minuten tot de spinazie slap is geworden, afhankelijk van de spinaziesoort.

Laat in een zeef uitlekken en snijd de groente fijn.

Doe de feta in een kom en prak hem met een vork fijn.

Voeg het selderijblad, de dille, peper, nootmuskaat en het spinaziemengsel toe en meng alles goed door elkaar.

Bestrijk een ovenschaal van ruim 20 x 30 cm met olijfolie.

Leg 6 vellen fyllodeeg in de schaal en bestrijk ieder vel dun met olijfolie voor het volgende erop wordt gelegd.

Lepel het spinaziemengsel erover en spreid het over het deeg uit.

Leg de overige vellen op het spinaziemengsel en bestrijk ook nu ieder vel weer met olijfolie voor het volgende erop gaat.

Dek de taart af en zet hem 30 minuten koel weg.

Verwarm de oven voor op 175°C en bak de taart in 30 minuten goudbruin.

Laat hem 5-10 minuten afkoelen en snijd hem daarna in vierkanten.

Serveer direct.