Home > Recepten

Baklava 3

500 gr ongezouten pistachenootjes

150 gr griessuiker

6 cl rozenwater (apotheek)

100 gr boter

250-300 gr kadaif (fijne noedels, te koop in Turkse winkels)

500 gr gewone kristalsuiker

bakpapier
  • Omschrijving recept: Gebak; Grieks
  • Aantal Porties: 12
  • Bron: Astrid Veltman

Bereiding

Verwarm de oven voor op 150°C.

Hak de pistachenootjes grof en meng er degiessuiker en het rozenwater door.

'Bak' dit mengsel 10-15 minuten in een pan met anti-kleeflaag en roer af en toe om.

Houd het mengsel goed warm.

Beleg een metalen ovenschaal met bakpapier en zorg ervoor dat dit aan de randen overlapt.

Smelt de boter en giet de helft over het bakpapier uit.

Haal de fijne noedeltjes uit elkaar en verdeel de helft ervan over de gesmolten boter.

Rol het papier op en leg het opzij.

herhaal dit met de rest van de boter en de noedels en druk deze goed aan.

Rol het papier ditmaal niet op, maar giet er het hete pistachemengsel over.

Rol de eerste laag weer af en leg die, met de papierkant naar boven, op het pistachemengsel.

Druk aan met een tweede metalen schaal die u in de eerste zet en leg er een zwaar gewicht op.

Pers het gebak zo 4-5 uur.

Breng intussen 2 1/2 dl water aan de kook, los er de suiker in op en laat afkoelen.

Verwarm de oven voor op 250°C.

Neem het gewicht van het zoete mengsel en haal het papier weg.

Bak de baklava 15-20 minuten in de oven tot de bovenkant bruin kleurt.

Laat het 30 minuten afkoelen.

Giet de stroop gelijkmatig over het gebak en dien het op.