Baklava met honing-notensaus |
|
70 gr poedersuiker 2/3 zakje vanillesuiker 140 gr fijngehakte walnoten 140 gr fijngehakte pistachenoten 140 gr fijngehakte amandelen 1 1/2 theelepel gemalen kaneel 1/2 theelepel koekkruiden 1 mespunt kruidnagelpoeder 10 vellen diepvries-fillodeeg, ontdooid 100 gr gesmolten roomboter Voor de honing-notensaus: de geraspte schil en het sap van 1/2 citroen 140 gr suiker 1 stukje foelie 2 pijpjes kaneel 3 kruidnagels 3 gekneusde pimentkorrels 1 1/2 eetlepel vloeibare honing 1 eetlepel gembersiroop 3 eetlepels notenlikeur Voor de honingroom: 1 dl slagroom een ingevette bakplaat |
|
BereidingBaklava:Verwarm de oven voor op 160°C. Meng de poeder- en vanillesuiker, alle noten, de kaneel, de koekkruiden en het kruidnagelpoeder. Snijd de vellen fillodeeg in tweeën. Leg 1 vel fillodeeg op de bakplaat en bestrijk het met boter. Leg het volgende vel fillodeeg erop en bestrijk het met boter. Leg zo 5 deegvellen op elkaar. Schep de helft van het notenmengsel erop, leg hierop weer 5 lagen met boter bestreken fillodeeg en verdeel er de rest van het notenmengsel over. Dek af met 5 met boter bestreken deegvellen. Kerf met een scherp mes in de bovenste deeglaag vierkantjes van 4 x 4 cm. Bak de baklava in het midden van de oven in 50-60 minuten lichtbruin. Honing-notensaus: Breng in een pan met dikke bodem 3 dl water met alle ingredienten voor de saus aan kook en laat op matig vuur zachtjes tot de helft inkoken. Zeef de saus en laat haar afkoelen. Houd 2 eetlepels saus achter en verdeel de rest over de warme baklava. Honingroom: Klop de slagroom met de 2 achtergehouden eetlepels saus lobbig en serveer de honingroom apart bij de baklava. NotitiesTip: Grand dessert.Zo stelt u een echt grand dessert samen: serveer naast de baklava een schaaltje met honingroom, bolletjes vanilleroomijs en mooie koekjes, zoals amandelkruilen. |
Home > Recepten