Home > Recepten

Baklava met honing-notensaus

70 gr poedersuiker

2/3 zakje vanillesuiker

140 gr fijngehakte walnoten

140 gr fijngehakte pistachenoten

140 gr fijngehakte amandelen

1 1/2 theelepel gemalen kaneel

1/2 theelepel koekkruiden

1 mespunt kruidnagelpoeder

10 vellen diepvries-fillodeeg, ontdooid

100 gr gesmolten roomboter



Voor de honing-notensaus:

de geraspte schil en het sap van 1/2 citroen

140 gr suiker

1 stukje foelie

2 pijpjes kaneel

3 kruidnagels

3 gekneusde pimentkorrels

1 1/2 eetlepel vloeibare honing

1 eetlepel gembersiroop

3 eetlepels notenlikeur



Voor de honingroom:

1 dl slagroom

een ingevette bakplaat
  • Omschrijving recept: Gebak; Sausjes; Grieks
  • Aantal Porties: 24
  • Bron: Astrid Veltman

Bereiding

Baklava:

Verwarm de oven voor op 160°C.

Meng de poeder- en vanillesuiker, alle noten, de kaneel, de koekkruiden en het kruidnagelpoeder.

Snijd de vellen fillodeeg in tweeën.

Leg 1 vel fillodeeg op de bakplaat en bestrijk het met boter.

Leg het volgende vel fillodeeg erop en bestrijk het met boter.

Leg zo 5 deegvellen op elkaar.

Schep de helft van het notenmengsel erop, leg hierop weer 5 lagen met boter bestreken fillodeeg en verdeel er de rest van het notenmengsel over.

Dek af met 5 met boter bestreken deegvellen.

Kerf met een scherp mes in de bovenste deeglaag vierkantjes van 4 x 4 cm.

Bak de baklava in het midden van de oven in 50-60 minuten lichtbruin.



Honing-notensaus:

Breng in een pan met dikke bodem 3 dl water met alle ingredienten voor de saus aan kook en laat op matig vuur zachtjes tot de helft inkoken.

Zeef de saus en laat haar afkoelen.

Houd 2 eetlepels saus achter en verdeel de rest over de warme baklava.



Honingroom:

Klop de slagroom met de 2 achtergehouden eetlepels saus lobbig en serveer de honingroom apart bij de baklava.

Notities

Tip: Grand dessert.

Zo stelt u een echt grand dessert samen: serveer naast de baklava een schaaltje met honingroom, bolletjes vanilleroomijs en mooie koekjes, zoals amandelkruilen.