Home > Recepten

Uskumru Dolmasi (gevulde makreel)

2 middelgrote uien

1 eeetlepel boter

2 eetlepels pijnboompitten of gesnipperde paranoten

een snufje kaneel

6 eetlepels krenten

4 takjes peterselie

1 losgeklopte ei

bloem

zout, vergemalen peper

1 citroen

olijfolie
  • Omschrijving recept: Visgerechten; Turks
  • Bron: Astrid Veltman

Bereiding

Snijd de gepelde uien in flinterdunne plakken en zweet ze in de boter aan.

Voeg het losgeplukte makreelvlees, de pijnboompitten, wat kaneel, de uitgezochte krenten en de fijngesnipperde peterselie toe.

Schep het mengsel af en toe voorzichtig om en bak het gaar.

Laat het een beetje afkoelen en vul er de vissen mee, zonder het vel te beschadigen.

Haal de vissen door het losgeklopte ei en daarna door met zout en peper vermengde bloem en bak ze in ruim olijfolie aan weerskanten knapperig bruin.

Dien ze met parten citroen zo warm mogelijk op.

Notities

Laat de vis heel en maak ze zo goed en zo kwaad als het gaat schoon via

een klein gaatje vlak onder de kop.

Knak de graat op verschillende plaatsen door de vis om te buigen en rol de makrelen daarna net zo lang onder de vingertoppen tot het vlees van het vel loslaat.

Haal het vlees dan via datzelfde gaatje onder de kop naar buiten en stop het na verdere bewerking weer netjes in de vis.

Het is een tamelijk ingewikkeld werkje, maar wie het eenmaal in de vingers heeft, doet het met gemak.