Home > Recepten

Vleessamosa's

Voor de vulling:

2 eetlepels olie

2 middelgrote uien, gesnipperd

225 gr mager lams- of rundergehakt

3-4 tenen knoflook, gepeld en geperst

blokje gemberwortel, 1 1/4 x 1 1/4 cm, geraspt

1/2 theelepel gemalen kurkuma

2 theelepels ketumbar

1 1/2 theelepel gemalen komijn

1 theelepel chilipoeder

1/2 theelepel zout

1 1/4 dl warm water

150 gr doperwtjes, diepvries

2 eetlepels gedroogde kokos

1 theelepel garam masala

1/2 verse groene chilipepers, fijngehakt en van zaad ontdaan

2 eetlepels fijngehakte korianderblaadjes

1 eetlepel citroensap



Voor het deeg:

225 gr bloem

50 gr zachte boter

1/2 theelepel zout

¾ dl warm water

frituurvet
  • Omschrijving recept: Lamsvleesgerechten; Rundvleesgerechten; Borrelhapjes; Indiaas
  • Aantal Porties: 18
  • Bron: Astrid Veltman

Bereiding

De vulling:

Verhit de olie in een koekenpan op half vuur en fruit de uien erin tot ze lichtbruin zijn.

Voeg het gehakt, de knoflook en de gember toe, Roerbak alles tot het vocht is verdampt en zet het vuur laag.

Voeg de kurkuma, koriander, komijn, chilipoeder en zout toe en roerbak dit tot het gehakt aangebraden is.

Voeg het water en de doperwten toe, breng het aan de kook, leg een deksel op de pan en laat het mengsel 25-30 minuten sudderen.

Draai, als er nog vocht in de pan zit, het vuur half en bak het gehakt al roerend tot het helemaal droog is.

Roer de kokos, garam masala, groene chilipeper en korianderblaadjes erdoor.

Haal het gerecht van het vuur, voeg het citroensap toe en laat het mengsel helemaal afkoelen, voordat u de samosa's vult.



Het deeg:

Meng de boter en het zout met de bloem, voeg het water toe en kneed het deeg tot het zacht aanvoelt.

Maak van het deeg 9 balletjes. Draai elk balletje tussen de handpalmen rond en sla het dan met de vlakke hand plat.

Rol elk schijfje tot een rondje van 10 cm doorsnee en snijd het doormidden. Gebruik elke halve cirkel als een envelopje. Bevochtig het rechte eind met een beetje warm water, klap de halve cirkel dubbel tot een hoorntje en druk de rechte einden stevig op elkaar. Er mogen geen openingen ontstaan.

Vul de hoorntjes met het gehaktmengsel (laat aan de top van de kegel een randje van 1/2 cm over), bevochtig de randen aan de top en druk ze stevig op elkaar.

Frituur de samosa's op laag vuur tot ze goudbruin zijn en laat ze op keukenpapier uitdruipen.