Kitcheri/Kedgeree (hartige rijst met linzen) |
|
350 gr basmatirijst 175 gr linzen 100 gr ghee 1 grote gesnipperde ui 2 gesnipperde teentjes knoflook 1 1/2 theelepel kurkuma 10 kruidnagels 6 kardamompeulen 7 cm pijpkaneel zout 1 theelepel versgemalen zwarte peper 9 dl kokend water |
|
BereidingWas de rijst en linzen grondig, doe beide in een kom en zet ze onder koud water; laat ze 2 uur weken.Smelt de ghee in een grote pan met dikke bodem en fruit er de ui en knoflook op een laag vuur in 4-5 minuten zacht in. Voeg de specerijen, zout naar smaak en peper toe en roerbak nog 3 minuten. Laat de rijst en linzen uitlekken, voeg ze toe en schep 5 minuten om tot alle korrels met kruiden zijn bedekt. Voeg het water toe en breng aan de kook. Temper het vuur en laat goed afgedekt 20-30 minuten heel zacht koken tot de rijst en linzen gaar zijn. Neem het deksel eraf en kook het mengsel, al omscheppend tegen het aanbranden, nog wat droger. Serveer meteen. NotitiesNoot: Kitcheri of Kedgeree is in het Westen vooral bekend als een gerecht voor restjes, meestal van vis. In India wordt het echter zeer gewaardeerd; vooral aan de Keralanese kust, waar kitcheri's van vis beroemd zijn. |
Home > Recepten