Home > Recepten

Moong dal (groene linzen)

250 gr groene linzen

1 liter water

1 theelepel zout

50 gr ghee

1 middelgrote gesnipperde ui

2 gesnipperde teentjes knoflook

2 theelepels garam masala

1 theelepel kurkuma

1 theelepel chilipoeder

1 theelepel komijnzaad

2 eetlepels vers gehakte koriander
  • Omschrijving recept: Groentegerechten; Indiaas
  • Bron: Astrid Veltman

Bereiding

Was de linzen grondig en laat ze 1 uur weken in koud water. Giet ze af en doe ze in een pan met het water en zout. Breng aan de kook, temper het vuur en laat 1 uur zachtjes koken tot de linzen gaar zijn. Roer af en toe zodat ze niet aankoeken en voeg zo nodig extra water toe. Houd de gare linzen warm op een heel laag vuur (plaatje) en bak de specerijen.

Smelt de ghee in een pan met dikke bodem en fruit er de ui en knoflook op een laag vuur in 4-5 minuten zacht in. Strooi garam masala, kurkuma, chilipoeder en komijnzaad erover, roer goed en bak 1 minuut. Giet dit mengsel over de linzen en roer ze door met de helft van de gehakte koriander. Doe alles over in een warme schaal, bestrooi met de rest van de koriander en dien op.

Notities

Noot: In India vindt men talrijke soorten linzen, terwijl in het Westen veel minder soorten op de markt zijn. Groene linzen zijn 's winters te krijgen in de supermarkt of in reformwinkels als bruine linzen, of in Aziatische of Surinaamse winkels. Ze koken niet tot pap en smaken wat 'aards'. Probeer het anders met rode linzen.