Home > Recepten

Calcutta gosht 1 (Rundercurry Calcutta)

1 kg runderstooflappen

1 theelepel zout

1 eetlepel chilipoeder

2 theelepels ketumbar

1 theelepel versgemalen zwarte peper

1 1/2 theelepel kurkuma

1 theelepel gemalen komijn

1 liter melk

100 gr ghee

2 grote gesnipperde uien

5 gesnipperde teentjes knoflook

7 cm verse gemberwortel, geschild en in schijfjes

2 theelepels garam masala
  • Omschrijving recept: Rundvleesgerechten; Indiaas
  • Aantal Porties: 4
  • Bron: Astrid Veltman

Bereiding

Snijd het vlees in blokjes van 4 cm; verwijder het teveel aan vet en de zenen. Doe het zout en de gemalen specerijen, behalve de garam masala, in een grote kom. Meng met wat melk tot pasta en schenk de rest van de melk geleidelijk erbij. Roer de blokjes vlees erdoor tot alles gelijkmatig is gekruid.

Smelt de ghee in een grote pan met dikke bodem en fruit er de uien, knoflook en gember op een laag vuur in 4-5 minuten zacht in. Schep het vlees met een schuimspaan uit de specerijenmelk en doe het over in de pan. Roerbak het vlees snel op een matig vuur tot het aan alle kanten is dicht geschroeid.

Draai het vuur hoger, voeg de specerijenmelk toe en breng aan de kook. Dek de pan af, temper het vuur en laat 1 1/2-2 uur zachtjes stoven tot het vlees gaar is en de saus is gereduceerd.

Bestrooi vlak voor het serveren met garam masala en kook het vocht zo nodig in tot een dikke saus die alleen de blokjes vlees bedekt.

Doe de hete curry in een warme schaal en dien op.

Notities

Noot: Dit recept komt pas werkelijk tot zijn recht met vlees van een goede kwaliteit zoals we in het Westen kennen. in Calcutta, waar het vandaan komt, gebruikt men lams- of geitevlees. Maar met rundvlees wordt het pas echt een rijke saus.