Home > Recepten

Yoghurt maken

1 lepel volle yoghurt (activator)

1/2 l melk
  • Omschrijving recept: Diversen; Indiaas
  • Bron: Astrid Veltman

Bereiding

Yoghurt maken

Gebruik 1 eetlepel activator (gewone volle yoghurt uit de winkel) per halve liter melk. Gebruik niet teveel, want dan wordt de nieuwe yoghurt zuur.

Breng de melk in een grote pan aan de kook, zet het vuur laag als de melk begint te schuimen en laat de melk 2 minuten nauwelijks sudderen. Haal de pan van het vuur en laat de melk afkoelen tot op het punt dat u nog net uw vinger in de melk kunt houden, terwijl u tot tien telt (41-43°C).

Haal eventuele vellen van de melk.

Klop de activator in een grote kom tot die goed vloeibaar is. Voeg een aantal lepels hete melk toe, één per keer, terwijl u krachtig met een garde blijft kloppen. Voeg dan de rest van de melk toe en blijf kloppen met de garde.

Vul dan uw potjes en zet de yoghurtmachine aan. Als u geen machine heeft, neemt u een grote glazen of aardewerk kom en giet daar het mengsel in. Bedek de kom met een plaat of met een stuk plastic dat u er met een grote elastiek rond doet. Draai de kom in een wollen dekentje of een wollen sjaal. Zet de kom minstens 8 uur op een warme, tochtvrije plaats. Daarna zou de yoghurt klaar moeten zijn. De textuur zou dik moeten zijn. Als de kom te lang op een warme plaats wordt gelaten, wordt de yoghurt zuur.

In de koelkast is de yoghurt een week houdbaar, maar het is beter, iedere 4 dagen een nieuwe voorraad te maken. Gebruik dan wat van de oude yoghurt als activator.