Home > Recepten

Vleesschotel Dilpasand

1 kg lamsbout

125 gr Bulgaarse yoghurt

1 theelepel gemalen kurkuma

2 eetlepels wit maanzaad

een blokje gemberwortel, 2 1/2 x 2 1/2, gepeld en gesnipperd

4-5 tenen knoflook, gepeld en grof gesnipperd

1-2 verse groene chilipepers, van zaden ontdaan

450 gr uien

3 eetlepels geklaarde boter

1/2 theelepel chilipoeder

1 theelepel paprikapoeder

1 eetlepel gemalen komijn

1 theelepel garam masala

1 eetlepel tomatenpuree

1 1/4 theelepel zout

1 ¾ dl warm water

2 eetlepels gedroogd kokosvlees

2 eetlepels gehakte korianderblaadjes
  • Omschrijving recept: Lamsvleesgerechten; Indiaas
  • Bron: Astrid Veltman

Bereiding

Snijd het vet van de lamsbout. Spoel het vlees met koud water af, dep het droog met keukenpapier en snijd het in blokjes.

Voeg de yoghurt en de kurkuma toe, schep om en zet het afgedekt in de koelkast. Laat 4-6 uur intrekken.

Rooster het maanzaad zonder olie of boter op laag vuur tot het iets

donkerder is geworden en laat het afkoelen.

Doe de gember, knoflook en groene chilipepers in de blender, snipper een ui, doe die bij het mengsel en verwerk alles tot een glad mengsel.

Snipper de overige uien.

Verhit de geklaarde boter op half vuur en fruit de uisnippers tot ze goudbruin zijn (10-12 minuten).

Zet het vuur laag, voeg de chilipoeder, paprikapoeder, komijn en 1/2

theelepel garam masala toe en roerbak 2-3 Minuten.

Voeg het mengsel uit de blender toe en verwarm alles onder veelvuldig roeren 10-12 minuten. Doe er, als de kruiden aankoeken, een scheutje water bij (niet meer dan 1 eetlepel tegelijk).

Voeg het vlees toe, zet het vuur iets hoger en bak het al omscheppend 4-5 minuten.

Voeg de tomatenpuree, zout en het water toe en breng het al roerend aan de kook.

Leg het deksel op de pan en laat 45 minuten sudderen tot het vlees gaar is. Roer de eerste 20 minuten af en toe, daarna vaker (anders blijft het ingedikte braadvocht aan de bodem zitten).

Maal het gedroogde kokosvlees (in de koffiemolen) om de curry een fijne

structuur te geven.

Maal het maanzaad en doe dit met de kokos al roerend bij het vlees. Roer alles tot de kokos is opgelost.

Leg het deksel op de pan en laat het gerecht een kwartier zacht koken.

Voeg de korianderblaadjes en het restant van de garam masala al roerend toe en haal de pan van het vuur.