Home > Recepten

Nawabi kheema pilau

275 gr basmatirijst

50 gr geklaarde boter

1 extra eetlepel geklaarde boter

25 gr grote rozijnen

25 gr ongebrande gehalveerde cashewnoten

2 eetlepels melk

1 theelepel saffraandraadjes

6 groene kardamoms, aan de top ingesneden

4 hele kruidnagels

1 theelepel komijnzaad

2 laurierblaadjes, verkruimeld

een blokje gemberwortel, 2 1/2 x 2 1/2 cm, gepeld en geraspt

2-3 tenen knoflook, gepeld en geperst

1-2 verse groene chilipepers, fijngehakt en van zaden ontdaan

1 theelepel nootmuskaat

1 theelepel kaneel

1 theelepel gemalen komijn

1 eetlepel ketumbar

450 gr mager lamsgehakt

5 ¾ dl water

1 1/2 theelepel zout

1 1/2 dl halfvolle room

2 eetlepels rozenwater

2 hardgekookte eieren, in plakjes
  • Omschrijving recept: Rijstgerechten; Lamsvleesgerechten; Indiaas
  • Bron: Astrid Veltman

Bereiding

Was de basmatirijst, laat hem een half uur in koud water staan en daarna uitlekken.

Verhit op laag vuur een eetlepel geklaarde boter, roer er de rozijnen door tot ze opzwellen, haal ze uit de pan en houd ze apart.

Bak de cashewnoten in dezelfde olie tot ze lichtbruin zijn, schep ze uit de pan en houd ze apart.

Breng de melk aan de kook, voeg er de saffraandraadjes aan toe, neem de pan van het vuur en houd hem apart.

Verhit het restant van de geklaarde boter op laag vuur en bak de kardemoms, de kruidnagels, het komijnzaad en de laurierblaadjes 1 minuut. Voeg de gember, knoflook en groene chilipepers toe en roerbak 30 seconden. Voeg de nootmuskaat, kaneel, komijn en koriander toe en bak 1 minuut. Voeg het gehakt toe,zet het vuur op half en roerbak het gehakt tot het rul en lichtbruin is. Het duurt ongeveer 5 minuten tot al het vocht is verdampt. Voeg de rijst toe en roerbak ± 5 minuten.

Voeg het water, het zout, de room en de saffraan toe en breng het geheel al roerend aan de kook.

Leg het deksel op de pan en laat 12-15 minuten zacht koken.

Neem de pan van het vuur en laat de rijst 10-15 minuten met het deksel op de pan staan.

Voeg de helft van de noten en de rozijnen aan de rijst toe.

Besprenkel met rozewater en schep de rijst met een vork voorzichtig om.

Schep de pilau in een schotel en garneer met het restant van de noten en rozijnen en met de plakjes ei.