Home > Recepten

Biryani 1 (Hartige rijst met vlees)

350 gr Basmatirijst

7 1/2 dl water

2 theelepels zout

4 1/2 dl kerriesaus

350 gr gekookt vlees (rund- of lamsvlees of kip) in blokjes van 3 cm

1 1/2 theelepel kurkuma

1/2 theelepel ketumbarGarnering:

1 rode of groene paprika, ontpit en in ringen

2 hardgekookte eieren, gepeld en in schijfjes

2-3 stevige tomaten in schijfjes

verse korianderblaadjes (desgewenst)

fijngeklopt zilverblad (varak) (desgewenst)
  • Omschrijving recept: Vleesgerechten; Rijstgerechten; Indiaas
  • Bron: Astrid Veltman

Bereiding

Was de rijst grondig. Breng het water aan de kook in een grote pan met dikke bodem; voeg rijst en zout toe en breng weer aan de kook. Laat de rijst afgedekt 10 minuten zacht koken, giet daarna af en zet apart.

Verwarm in een grote pan de kerriesaus met vlees op een laag vuur tot deze borrelt. Voeg de kurkuma en koriander toe en kook al roerend 2 minuten op een hoog vuur. Voeg de rijst toe en schep hem hierin om tot de rijst mooi geel van de kurkuma is. Dek de pan zorgvuldig af, temper het vuur en laat heel zacht 15-20 minuten koken tot de rijst helemaal gaar is.

Schep de rijst in een warme schaal en garneer hem met paprika, ei en tomaat. Leg bovenop blaadjes koriander en bestrooi naar wens met zilverblad.

Dien direct op.

Notities

Noot: Van de Mogolheersers moest de keuken in alle aspecten aan de hoogste standaard voldoen: voor heel karig uitgeruste rijstschotels gold dat dus ook. Biryani werd geperfectioneerd om aan rijst een hogere culinaire status te verlenen: rijst die een vorst waardig was!

In India staan biryani's vaak uren te stomen op hete houtskoolas, hoewel dat meer voor het gemak dan uit noodzaak is. Volgens ons recept smaakt het in ieder geval even authentiek.

Iedere rijstsoort is te gebruiken, maar Basmati is het best. Als bijgerecht volstaat een simpele Raita, salade of chutney; in restaurants wordt er vaak een kerriesaus bij geserveerd.