Home > Recepten

Roghan gosht (Lamsvlees met yoghurt en tomaten)

1 kg lamsschouder zonder bot

sap van 2 citroenen

5 dl yoghurt

1/2-1 theelepel zout

75 gr ghee

2 middelgrote gesnipperde uien

4 gesnipperde teentjes knoflook

5-7 cm verse gemberwortel, geschild en in schijfjes

2 theelepels chilipoeder

2 theelepels ketumbar

2 theelepels gemalen komijn

1 theelepel versgemalen zwarte peper

10 kardamompeulen

250 gr tomatenpuree

3 dl kokend water
  • Omschrijving recept: Lamsvleesgerechten; Indiaas
  • Bron: Astrid Veltman

Bereiding

Snijd het lamsvlees in blokjes van 3 cm; verwijder vetranden en zenen. Leg het vlees in een grote kom, bedruppel met citroensap en voeg yoghurt en zout toe. Meng alles goed en laat, afgedekt, minstens 24 uur marineren op een koele plaats; of tot 3 dagen onder in de koelkast. Keer de blokjes af en toe zodat ze gelijkmatig worden gemarineerd.

Smelt de ghee in een grote pan met dikke bodem en fruit er de uien, knoflook en gember op een laag vuur in 4-5 minuten zacht in. Voeg de gemalen kruiden en peper toe, roer goed en bak nog 2 minuten. Voeg de kardamom, tomatenpuree en het vlees met marinade toe en breng al roerend aan de kook. Voeg het kokend water toe, dek af en laat 1-1 1/2 uur zacht stoven tot het vlees gaar is.

Dien warm op.

Notities

Noot: Roghan gosht is typerend voor de lamsvleesgerechten uit Noord-India en Pakistan. En deze schotel is dankzij de Tandoorirestaurants heel populair geworden in het Westen. In dit speciale recept gaat behoorlijk veel tomatenpuree, waardoor de saus heel donkerrood van kleur wordt.