Home > Recepten

Garam masala 06

2 eetlepels komijnzaadjes

1 eetlepel zwarte peperkorrels

2 theelepels kruidnagels

2 eetlepels korianderzaadjes

2 theelepels karwijzaadjes

1 1/2 theelepel kardamomzaadjes

1 kaneelstokje

1/2 fijngeraspte nootmuskaatbol.
  • Omschrijving recept: Kruidenmengsels; Indiaas
  • Bron: Astrid Veltman

Bereiding

Garam masala, een beroemd kruidenmengsel in de Indiase keuken,

verschilt van streek tot streek en van gerecht tot gerecht. Kerriepoeder, zoals wij dat kennen, wordt alleen gemaakt voor de export. Met de volgende kruiden maakt u de basis garam masala, die 2 maanden houdbaar is: 2 eetlepels komijnzaadjes, 1 eetlepel zwarte peperkorrels, 2 theelepels kruidnagels, 2 eetlepels korianderzaadjes, 2 theelepels karwijzaadjes, 1 1/2 theelepel kardamomzaadjes, 1 kaneelstokje, 1/2 fijngeraspte nootmuskaatbol. Rooster al roerend 2 minuten alle kruiden in een droge koekenpan en maal ze fijn in blender of koffiemolen. Of gebruik alle kruiden in poedervorm. Door te 'spelen' met de ingredienten kan de smaak van de garam masala steeds wisselen. Het mengsel wordt geler door toevoeging van kurkuma of saffraan. Met gedroogde rode pepertjes kan het scherper gemaakt worden. Door de garam masala smeuïg te maken met olie krijgt u 'currypasta's'. Het kruidenmengsel is dan ook als marinade te gebruiken voor vlees of kip.