Home > Recepten

Varkensblokjes op Indiase wijze

2 kg varkensfricassé (of -karbonade)

boter

2 gehakte uien

2 geschilde en gehakte appels

50 gr madraskerrie

75 gr bloem

2 kippenbouillonblokjes

5 dl room

3 liter water

peper, zout, tijm en laurier

2 grote gehakte sjalotten

4 gepelde en ontpitte tomaten

2 schijfjes verse ananas of 4 schijfjes uit blik

600 gr rijst

2 eetlepels vers gehakte peterselie of koriander
  • Omschrijving recept: Varkensvleesgerechten; Indiaas
  • Aantal Porties: 10
  • Bron: Astrid Veltman

Bereiding

Snijd het varkensvlees in gelijke stukjes en kleur ze in een klontje boter.

Verwijder het vlees en giet het vet weg.

Smelt opnieuw een klontje boter in dezelfde pan en laat de ui en de appel hierin lichtjes kleuren.

Leg het vlees erop en strooi er eerst de kerrie en daarna de bloem over.

Hoe meer kerrie u gebruikt, hoe sterker de smaak. Hoe meer bloem, hoe

dikker de saus.

Bevochtig met water en laat 30-40 minuten garen op een zacht vuurtje.

Voeg er een bouillonblokje aan toe.

Voeg dan de room toe en laat nog even koken.

Breng op smaak met peper en zout.

Haal de stukken vlees uit de saus en zeef de saus.

Snijd de tomaten in stukken van 1 cm.

Snijd ook de ananas in stukken.

Overgiet het vlees met de gepasseerde saus en voeg de ananas en de tomaat toe, behalve als het gerecht later terug moet opgewarmd worden.

Kook 20 minuten voor het einde van de bereiding de pilawrijst.

Laat de gehakte sjalotten kleuren in een klontje boter.

Roer er de rijst goed onder en bak tot de rijst een ivoorkleur krijgt.

Bevochtig met de rest van het water.

Voeg een bouillonblokje toe samen met de tijm, de laurier en peper en zout.

Laat opkoken en daarna verder gaar koken onder een deksel in de voorverwarmde oven op 180° (gebruik hiervoor wel een kookpot met handvatten die niet kunnen smelten).

Werk het geheel af met gehakte peterselie (en tomaat als u het gerecht opwarmt) of koriander.

Notities

Noot: Madraskerrie is de meer pittige variatie van het traditionele kerriepoeder.