Home > Recepten

Shikar ka vindaloo (pikante varkenscurry)

750 gr varkensschouder, ontbeend

2 dl moutazijn

2 theelepels zout

4 theelepels korianderzaad

4 theelepels komijnzaad

zaad van 20 kardamompeulen

2 theelepels zwarte peperkorrels

10 kruidnagels

2 theelepels kurkuma

75 gr ghee

2 grote gesnipperde uien

6 gesnipperde teentjes knoflook

7 cm verse gemberwortel, geschild en in schijfjes

5 laurierbladen

2 theelepels chilipoeder

2 theelepels garam masala
  • Omschrijving recept: Varkensvleesgerechten; Indiaas
  • Bron: Astrid Veltman

Bereiding

Snijd het vlees in blokjes van 4 cm; snijd vetranden en zenen weg. Leg het vlees in een kom, giet de azijn erover en bestrooi met zout. Meng alles goed en laat afgedekt 2 uur marineren op een koele plaats.

Stamp intussen de koriander, komijn en kardamom in een vijzel met de peper, kruidnagels en kurkuma tot poeder. Meng met wat marinade tot een dikke pasta. Schep het vlees met een schuimspaan in een schone kom; bewaar de marinade. Roer de specerijenpasta door het vlees en laat dit, afgedekt, een nacht marineren op een koele plaats.

Smelt de ghee in een grote pan met dikke bodem en fruit er de uien, knoflook en gember op een laag vuur in 4-5 minuten zacht in. Roer de laurier en chilipoeder erdoor. Voeg het vlees al omscheppend toe en schroei het dicht; draai het vuur hoger en voeg de bewaarde marinade toe. Dek af, temper het vuur en laat 1 1/4 uur zacht stoven tot het vlees helemaal gaar en zacht is. Bestrooi vlak voor het serveren met garam masala.

Dien het warm of gekoeld op.

Notities

Noot: Varkensvlees wordt in India weinig gegeten om hygiënische en religieuze redenen. Het woord shikar betekent jachtwild in het algemeen, maar in praktijk het wilde zwijn, dat te paard met speren wordt gejaagd. Wild zwijn is echter niet essentieel voor dit recept: met gewoon varkensvlees wordt het heel lekker.