Home > Recepten

Vindaloo 1 (heet zuur varkensvlees uit Goa)

2 theelepels hele komijnzaden

2-3 gedroogde hete rode pepers

1 theelepel zwarte peperkorrels

1 theelepel kardamomzaad (haal het uit de peultjes als het niet los te koop is)

7 cm kaneelstok

1 1/2 theelepel hele zwarte mosterdzaden

1 theelepel hele fenegriekzaden

5 eetlepels witte wijnazijn

1 1/2-2 theelepels zout

1 theelepel lichtbruine suiker

10 eetlepels plantaardige olie (arachide- of zonnebloemolie; beslist geen olijfolie)

175-200 gr geschilde en in dunne halve ringen gesneden uien

2-3 eetlepels water

900 gr varkensvlees van de schouder, zonder bot, in dobbelstenen van ± 2 1/2 cm gesneden

2 1/2 cm geschilde en grof gehakt verse gember

1 kleine bol knoflook, alle teentjes losgehaald en geschild

2-3 eetlepels water

1 eetlepel ketumbarzaad (ketoembar)

1/2 theelepel gemalen kurkuma (koenjit)

225 ml water
  • Omschrijving recept: Varkensvleesgerechten; Indiaas
  • Aantal Porties: 6
  • Bron: Astri Veltman

Bereiding

Maal het komijnzaad, de rode pepers, de peperkorrels, het kardamomzaad, de kaneel, de mosterdzaadjes en het fenegriekzaad in een specerijenmolentje of andere geschikte machine, of stamp ze in een vijzel zeer fijn. Doe ze in een kom, voeg azijn, zout en suiker toe, meng alles goed en zet het apart.

Maak de olie in een wijde, zware pan boven middelmatige hitte heet.

Voeg de uien toe en bak ze, regelmatig roerend, tot ze bruin en knapperig worden. Haal de uien met een frituur- of schuimspaan uit de olie en doe ze in een blender of foodprocessor.

(Draai de hittebron uit.)

Voeg 2-3 eetlepels water toe aan de uien en maak er een puree van. Meng deze puree door de gemalen specerijen.

(Dit is de vindaloo pasta. Hij kan van te voren gemaakt en ingevroren worden.)

Droog de stukken vlees af met een papieren handdoek en verwijder, indien

nodig, te grote stukken vet.

Doe de gember en de knoflook in een blender of foodprocessor, voeg 2-3

eetlepels water toe en maak er een fijne puree van.

Verhit de olie die nog in de pan zit boven matig hoge hitte. Bak in de hete olie het vlees, een paar stukken tegelijk, aan alle kanten lichtbruin. Haal ze met een frituur- of schuimspaan uit de olie en bewaar ze

in een schaal.

Doe de gember/knoflookpasta in de pan. Temper de hitte tot middelmatig.

Bak de pasta al roerend een paar tellen. Voeg koriander en kurkuma toe.

Bak al roerend nog een paar tellen. Voeg het vlees met alle sappen die

er uitgelekt zijn, de vindaloopasta en 225 ml water toe. Breng deze massa aan de kook, sluit de pan en laat het gerecht een uur sudderen of tot het vlees zacht is. Roer tijden het sudderen af en toe.

Notities

Een vindaloo is echt *HEET*. Doe wat rustig aan met de pepers als u niet zeker weet of u het kunt eten. En zet in ieder geval appelsap en suikerklontjes op tafel. Water of bier helpen niet! Een komkommer-raita ernaast is ook geen slecht idee.

De Hindoes en Moslems in India eten over het algemeen geen varkensvlees; de Indiase Christenen wel. Dit gerecht, waarvan de semi-Portugese naam suggereert dat het met wijn (of azijn) en knoflook is bereid, komt van de Konkani sprekende Christenen uit het westen van India.

Vindaloo-gerechten, die ook met lams- of rundvlees kunnen worden bereid,

zijn gewoonlijk zéér heet. De hitte kan worden geregeld door er niet meer rode pepers in te doen dan u denkt te kunnen verdragen.

Serveer er losse, droge witte rijst bij.