Home > Recepten

Murgh biryani (Saffraanrijst met kip)

4 kleine gepelde en gehalveerde uien

2 laurierblaadjes

ruim 1 liter water

1 1/2-2 kg soepkip

1/2-1 theelepel saffraandraadjes

750 gr basmatirijst

100 gr ghee

5 gesnipperde teentjes knoflook

70 kruidnagels

10 kardamompeulen

2 x 7 cm pijpkaneel

50 gr geblancheerde amandelen

100 gr sultanarozijnen



Garnering:

4 hardgekookte eieren in schijfjes

1 grote gesnipperde ui, krokant gefruit
  • Omschrijving recept: Rijstgerechten; Kipgerechten; Indiaas
  • Aantal Porties: 6
  • Bron: Astrid Veltman

Bereiding

Breng in een grote pan de halve uien en laurierblaadjes met het water aan de kook. Voeg de kip toe en laat 1 1/2-2 uur heel zacht koken tot het vlees mals en gaar is.

Neem de kip uit pan; bewaar het kooknat en de uien. Neem het vlees van het karkas; gooi vel en botten weg. Leg het vlees in een kom, dek af met folie en houd warm onderin een voorverwarmde oven van 150 °C. Breng 1 1/2 dl van het kooknat in een steelpan aan de kook. Leg de saffraan in een kom, giet het kokende vocht erover en laat 10 minuten trekken.

Was intussen de rijst goed, laat uitlekken en verwijder eventuele ongerechtigheden.

Smelt de ghee in een schone, grote pan met dikke bodem. Neem de uien uit het bewaarde kookvocht en laat uitlekken. voeg toe aan de ghee met de knoflook, kruidnagels, kardamom en kaneel en fruit alles 4-5 minuten op een laag vuur.

Voeg de rijst toe en roer goed, zodat alle korrels gekruid worden. Zeef hierover zoveel van het resterend kookvocht, dat de rijst net onder staat. Zeef dan het saffraanwater erover en breng aan de kook. Laat zonder deksel 10-15 minuten zachtjes koken tot de rijst net zacht is; voeg zo nodig extra kokend water of kooknat toe.

Giet de gare rijst af en schep hem in een grote, verwarmde schaal. Schep de amandelen, rozijnen en gekookte kip erdoor. Schik deze Biryani op een grote warme schotel en garneer met ei en gefruite uitjes.

Dien op.

Notities

Noot: In recente jaren zijn Biryani-recepten aangepast om restjes te verwerken. Dit klassieke recept is nog oorspronkelijk.