Home > Recepten

Murgh musallum 2

2 piepkuiken (kip)s van elk 450 gr

125 gr Bulgaarse yoghurt

2 1/2 theelepel zout

1/2 theelepel gemalen kurkuma

1 eetlepel ketumbar

75 gr geklaarde boter

2 middelgrote uien, gepeld en gesnipperd

2-3 teentjes knoflook

2 kaneelstokjes in stukjes

6 groene kardamoms, aan de top ingesneden

4 hele kruidnagels

275 gr basmatirijst, gewassen en 30 minuten geweekt in koud water

5 ¾ dl water

1/2 theelepel saffraandraadjes

2 eetlepels geklaarde boter

1 middelgrote gesnipperde ui

2-4 tenen knoflook



Vermaal de volgende ingredienten:

2 eetlepels wit maanzaad

2 eetlepels sesamzaad

10 zwarte peperkorrels

4 groene kardamoms

2-4 gedroogde rode chilipepers
  • Omschrijving recept: Kipgerechten; Indiaas
  • Bron: Astrid Veltman

Bereiding

Maak de kuikens schoon (ontdoe ze van vel en ingewanden) en maak met een scherp mes rondom inkepingen in het vlees.

Roer de gemalen ingredienten door de yoghurt en voeg 1 theelepel zout, de kurkuma en de koriander toe.

Wrijf de kuikens met de helft van dit mengsel in (vooral in de inkepingen).

Kook de rijst.

Verhit op half vuur 75 gr geklaarde boter en fruit de uiringen 6-7 minuten met de knoflook, kaneel, kardamom en kruidnagel.

Voeg de rijst toe en bak die 4-5 minuten tot al het vocht is verdampt.

Doe het restant zout, het water en de saffraandraadjes erbij, breng het aan de kook en laat het met het deksel op de pan zacht koken tot de rijst al het water heeft opgenomen (12-14 minuten). haal het deksel niet van de pan en roer de rijst niet.

Neem de pan van het vuur en laat hem 10 minuten staan.

Schep met een metalen lepel een kwart van de rijst in een schaal en laat die afkoelen.

Laat de overige rijst met het deksel op de pan staan.

Vul de kuikens met zoveel mogelijk rijst en bind ze op.

Verhit in een gietijzeren pan (of een pan met anti-aanbaklaag) 2 eetlepels geklaarde boter, voeg de uisnippers en de geperste knoflook toe en roerbak 2-3 minuten.

Leg de kuikens op het bedje van uiringen, voeg de marinade uit de schaal

toe (niet de helft die apart is gehouden), leg het Deksel op de pan, stoof de kuikens 10 minuten, keer ze daarna en stoof ze met het deksel op de pan nog eens 10 minuten.

Draai de kuikens weer en bestrijk ze met een in de marinade gedoopt kwastje (verdeel de marinade gelijkmatig over de kuikens).

Stoof de kuikens nog een half uur met het deksel op de pan (keer ze om de tien minuten).

Leg de kuikens op een schaal en giet een beetje jus op de borst.

Schenk de rest van de jus om de kuikens heen.

Geef er de rijst apart bij.