Home > Recepten

Jhinga ka pathia (Garnalencurry met kokos)

75 gr ghee

1 grote gesnipperde ui

2 gesnipperde teentjes knoflook

7 cm verse gemberwortel, geschild en in schijfjes

5 cm pijpkaneel

1 laurierblad

2 theelepels chilipoeder

2 theelepels garam masala

1 theelepel fenegriekzaad

1 1/2 theelepel zout

1 theelepel versgemalen zwarte peper

krap 2 1/2 dl yoghurt

200 gr tomatenpuree

500 gr gepelde steurgarnalen

50 gr gedroogde kokos

vers gehakte korianderblaadjes (desgewenst)
  • Omschrijving recept: Garnalengerechten; Indiaas
  • Bron: Astrid Veltman

Bereiding

Smelt de ghee in een grote pan met dikke bodem en fruit hierin de ui, knoflook en gember op een laag vuur in 4-5 minuten zacht. Voeg kaneel en laurier toe, roerbak 1 minuut en voeg chilipoeder garam masala, fenegriek, zout en zwarte peper toe. Roerbak nog 2 minuten.

Roer de yoghurt en tomatenpuree erdoor. Draai het vuur hoger, voeg de garnalen en eventuele sappen toe en roer tot een tamelijk dikke saus. (Voeg indien nodig wat water toe). Laat 2 minuten zachtjes koken en voeg dan de gedroogde kokos toe. Laat nog 5 minuten pruttelen; roer af en toe voorzichtig, zodat de garnalen niet uiteen vallen. Bestrooi naar wens met gehakte koriander.

Notities

Noot: Dit gerecht komt van de zuidwestkust van India, waar men de garnalen heel ingenieus vangt met balansnetten, die reageren op het getij. Bij vloed kunnen ze erin zwemmen, maar bij eb wordt het net boven water getild. In het Westen gebruikt men voor dit recept vaak de duurdere grote garnalen, maar het is minstens even lekker met kleintjes.