Home > Recepten

Kesari chawal (Saffraanrijst)

175 gr ghee

2 grote gesnipperde uien

350 gr basmati- of patnarijst

1 theelepel kruidnagels

4 kardamompeulen

1 theelepel zout

1 theelepel versgemalen zwarte peper

1/2 theelepel saffraan, 30 minuten geweekt in 1 eetlepel kokend water

7 1/2 dl kokend water

zilverblad (varak) ter garnering (desgewenst)
  • Omschrijving recept: Rijstgerechten; Indiaas
  • Bron: Astrid Veltman

Bereiding

Smelt de ghee in een grote pan met dikke bodem en fruit hierin vervolgens de uien op een laag vuur in 4-5 minuten goudgeel.

Was de rijst grondig en laat uitlekken. Voeg hem aan de pan toe met de specerijen, zout en peper en roerbak het geheel 3 minuten.

Voeg de saffraan met weekwater toe en roer weer. Voeg het water toe en breng aan de kook. Temper het vuur en laat 15-20 minuten zachtjes koken of tot de rijst net gaar is; giet dan af.

Schep de rijst in een warme schaal en garneer met zilverblad.

Notities

Noot: De delicate kruiderij saffraan is zo uniek omdat een klein beetje al een enorme kleurkracht heeft. Saffraan bestaat uit de stampertjes van een krokussoort, die tegen de hellingen van de Himalaya groeit. Men vindt hem overal in het noorden; vooral in Nepal en Boetan, waar ze de kleren van boeddhistische priesters er diep geel mee verven.

Voor 500 gr saffraan zijn 75.000 krokusstampertjes nodig, maar het kan wel enkele duizenden malen zijn eigen gewicht verven. Tegenwoordig gebruikt men vaak of een synthetische kleurstof of kurkuma in plaats van saffraan, maar die kunnen de specifieke smaak van saffraan nooit vervangen.