Home > Recepten

Samosa's met yoghurt-muntsaus (Bengalen)

250 gr aardappelen (bintjes, geschild gewicht)

125 gr diepgevroren doperwtjes

2 eetlepel boter

1 gesnipperde ui

2 theelepels verse geschilde en geraspte gemberwortel

1 1/2 theelepel komijnzaad

1 1/2 theelepel kurkuma

1 1/2 theelepel garam masalapoeder

zout

1 eetlepel citroensap

1 pakje filodeeg van 20 x 20 cm (6 velletjes), in 3 gelijke repen

1 losgeklopt eiwit

plantaardige frituurolie



Voor het yoghurt muntsausje:

10 verse muntblaadjes

1 dl yoghurt

1 eetlepel honing

peper, zout



Voor het garnituur:

enkele selderij- of muntblaadjes

1 citroen
  • Omschrijving recept: Borrelhapjes; Aardappelgerechten; Sausjes; Indiaas
  • Aantal Porties: 6
  • Bron: Astrid Veltman

Bereiding

Schil de aardappelen, snijd ze in hele kleine blokjes, kook ze in 5 minuten beetgaar en pureer ze.

Kook de doperwten in 4 minuten gaar in kokend water met een weinig zout.

Smelt een klontje boter en laat er de ui met de gember, het komijnzaad, de kurkuma en de garam masala 5 minuten in smoren.

Doe er de aardappelpuree, de erwten en het citroensap bij.

Meng goed en laat afkoelen.

Plooi de filodeeglapjes als volgt:

Plooi links beneden (aan de kortste zijde) een heel driehoekje naar de rechterkant. Plooi het bekomen driehoekje naar boven. Plooi dan de rechter benedenhoek naar boven en doe hetzelfde met het verkregen driehoekje. Zo krijgt u een puntzakje. Vul de puntzakjes dan op en plooi

ze naar boven. Strijk het laatste stukje deeg in met losgeklopt eiwit en druk ze vast aan.

Frituur elke samosa in 3-4 minuten goudgeel in olie van 190 °C.

Snijd intussen de muntblaadjes heel fijn en meng ze door de yoghurt met de honing tot een gladde saus en kruid dit met peper en zout.

Was de citroen grondig en haal er met een canneleermesje of een citroentrekker schilletjes af.

Dien de samosa's op met het yoghurt-muntsausje en werk het bord af met selderijblaadjes en citroenschilletjes.