Home > Recepten

Paratha 1

325 gr volkorenmeel plus 1 eetlepel bloem voor het bestuiven

1/2 theelepel zout

125 gr geklaarde boter

1 1/2 dl warm water
  • Omschrijving recept: Brood; Indiaas
  • Aantal Porties: 4
  • Bron: Astrid Veltman

Bereiding

Zeef het meel en het zout en meng met de vingers 50 gr boter door het meel.

Giet het water er in een dun straaltje bij en kneed het mengsel tot een zacht, soepel deeg.

Draai van het deeg 4 gelijke ballen en druk die zachtjes tussen de handpalmen plat.

Bestuif elke portie deeg met bloem en rol ze uit tot een schijf van 20 cm doorsnee.

Smeer over elke schijf een theelepel boter uit.

Rol de deegplak vanaf de rand op tot een 20 cm lange cilinder van 2 1/2

cm doorsnee, rek die voorzichtig uit en draai de uiteinden dan linksom, zodat een omgekeerde 'S' ontstaat.

Draai de bovenste helft van de S een slag, leg die op de onderste en druk aan.

Bestuif ze licht met bloem en rol ze uit tot een schijf met een diameter van 20 cm doorsnee en 0,3 cm dik.

Smelt het restant van de boter en zet dit apart.

Verhit een koekenpan (bij voorkeur gietijzer) op half vuur, leg een paratha in de pan en keer hem na een halve minuut om.

Bestrijk de paratha met een eetlepel gesmolten boter en keer hem om.

Zet het vuur laag en bestrijk ook de andere kant van de paratha met een eetlepel gesmolten boter.

Druk de paratha met een houten of metalen spatel zachtjes in de koekenpan aan. Vergeet vooral de randen niet.

Keer hem na een minuut om en druk ook de andere kant aan.

Keer hem na een minuut bakken opnieuw om.

Bak de paratha's en keer ze om tot ze aan beide kanten lichtbruin zijn.