Home > Recepten

Ras-O-Malai (Roomkaas in zoete roomsaus)

Ras:

1,2 liter volle melk (met room)

sap van 2 citroenen

100 gr griesmeel

1 eetlepel gehakte geblancheerde amandelen

1 eetlepel honing



Siroop:

1 liter water

6 kardamompeulen

6 kruidnagels

7 cm pijpkaneel

175 gr heldere honing



Malai:

1 1/2 dl melk

3 dl room of crème fraîche

1 theelepel rozewater

1 eetlepel gehakte pistachenoten
  • Omschrijving recept: Nagerechten; Indiaas
  • Aantal Porties: 6
  • Bron: Astrid Veltman

Bereiding

Voor de ras: verwarm in een steelpan met dikke bodem de melk, voeg het citroensap toe en breng aan de kook. (De melk gaat stremmen). Kook nog 5-10 minuten door en laat dan afkoelen. Giet de wei af, zodat de wrongel overblijft. Doe die in een zeef met een dubbele laag kaasdoek. Verzwaar met een gewicht om het vocht eruit te persen; laat een nacht staan.

Meng de volgende dag de kaas (panir) met het griesmeel tot deeg; breek dit in 12-16 stukken ter grootte van een golfbal. Rol ze tot gladde ballen, druk er een kuiltje in en stop daar wat gehakte amandelen en honing in. Kneed de ballen weer goed dicht en leg ze weg op een koele plaats.



Voor de siroop: breng in een pan met dikke bodem het water aan de kook met de kardamom, kruidnagels en kaneel. Temper het vuur, voeg de honing toe en roer tot die is gesmolten. Draai het vuur hoger en kook zonder roeren stevig door tot de siroop is gereduceerd tot drie-vierde. Leg de kaasballen voorzichtig in de siroop en pocheer ze zachtjes 1 uur en 20 minuten. Schep ze er voorzichtig uit met een schuimspaan en koel ze 2 uur in de koelkast.



Voor de malai: kook in een pan met dikke bodem de melk in tot tweederde. Laat afkoelen, roer de room erdoor en voeg rozewater en pistaches toe. Laat het koud worden en koel in de koelkast alvorens over de kaasballetjes te gieten. Laat ze nog enkele uren intrekken en serveer.