Home > Recepten

Gulab jamun 2 (Griesballetjes met siroop)

1 liter melk

sap van 2 citroenen

100 gr griesmeel

plantaardige olie om te frituren



Siroop:

3 dl water

5 kardamompeulen

5 kruidnagels

250 gr suiker

1 eetlepel rozenwater
  • Omschrijving recept: Nagerechten; Indiaas
  • Bron: Astrid Veltman

Bereiding

Verwarm de melk in een grote pan met dikke bodem, voeg citroensap toe en breng aan de kook. (De melk zal stremmen). Kook nog 5-10 minuten en laat dan afkoelen. Giet de wei af, zodat de wrongel overblijft. Doe de wrongel in een zeef met 2 lagen kaasdoek en knoop het doek vervolgens dicht. Verzwaar met een gewicht en laat het een nacht staan.

Meng de volgende dag de verkregen kaas (panir) met het griesmeel tot deeg. Breek het in 15 stukjes ter grootte van ongedopte hazelnoten. Verhit in een frituurpan de olie zodanig, dat een stukje deeg erin meteen gaat sissen en drijven. Frituur de balletjes in enkele porties goudbruin, schep ze eruit met een schuimspaan en laat ze daarna uitlekken op keukenpapier. Houd ze warm in een lauwe oven.



Voor de siroop: breng in een pan met dikke bodem het water aan de kook met de kardamom en kruidnagels. Temper het vuur, voeg de suiker toe en roer tot die is opgelost. Draai het vuur weer hoog en kook zonder roeren stevig door tot de siroop dik wordt. Laat iets afkoelen en druppel het rozenwater erover. Leg de balletjes in een kom en giet de siroop erover.

Serveer ze warm.

Notities

Noot: Dit is zeer kleverig maar smakelijk Indiaas snoepgoed. Gulab Jamun is vers het lekkerst, hoewel het in de siroop enkele dagen in de koelkast goed blijft.