Home > Recepten

Chaat (Gekruide vruchtensalade)

2 sinaasappelen

2 peren

1 dessertappel

2 guaves

2 bananen

sap van 1 citroen

1 theelepel gemalen gember

1 theelepel garam masala

1/2 theelepel versgemalen zwarte peper

snuf zout
  • Omschrijving recept: Nagerechten; Indiaas
  • Bron: Astrid Veltman

Bereiding

Pel de sinaasappelen en verdeel in parten; verwijder alle wit en pitten. Schil de peren en appel, snijd ze in vieren, verwijder de klokhuizen en verdeel het vruchtvlees in schijfjes. Schil de guaves en snijd ze met zaad en al in grove stukken. Pel de bananen en snijd ze in schijfjes.

Doe al het fruit in een schaal en bedruppel met citroensap. Meng alle specerijen met zout en strooi dit over het fruit. Schep alles voorzichtig om, zodat alles wordt gekruid. Dek de kom goed af met keukenfolie en zet 2 uur in de koelkast alvorens te serveren.

Notities

Noot: Chaat wordt vaak geserveerd als hors d'oeuvre of zelfs als koud bijgerecht bij een hete curry, maar hier is het een heerlijk fris dessert.

In Centraal- en Noord-India ziet men overal stalletjes langs de weg waar ze Chaat en thee verkopen; een aangename combinatie, die de dorst lest en de mens verkwikt. Er gaan allerlei soorten vruchten in; het recept gebruikt wat makkelijk voorhanden is, maar volg gerust uw eigen voorkeur en varieer met het seizoen.