Home > Recepten

Zoete aardappelpasteitjes (Meeta samosa)

250 gr bloem

snuf zout

60 gr ghee

warm water



Vulling:

500 gr aardappelen, afgeborsteld

1 eetlepel gehakte geblancheerde amandelen

zaad van 20 kardamompeulen

2 eetlepels heldere honing

2 theelepels sultanarozijnen

1 eetlepel gehakte pistachenoten

plantaardige olie om te frituren
  • Omschrijving recept: Koekjes; Indiaas
  • Aantal Porties: 18
  • Bron: Astrid Veltman

Bereiding

Zeef de bloem met zout in een kom. Wrijf de ghee erdoor en voeg al roerend een beetje warm water toe tot een heel stevig deeg ontstaat. Rol het in een grote bal en leg even weg.



Voor de vulling: kook de aardappelen in kokend water net zacht, maar niet te gaar in ± 20 minuten. Pel ze, snijd in blokjes van 1 cm en leg ze in een kom. Meng de amandelen erdoor.

Stamp het kardamomzaad in een vijzel. Verwarm de honing in een steelpan, zodat hij zeer dun wordt, strooi de kardamom erbij en giet over het aardappelmengsel. Strooi ten slotte de rozijnen en pistaches erover.



Voor de pasteitjes: breek het deeg in 8-10 stukjes ter grootte van een walnoot en vorm hiervan gladde balletjes. Rol ze op een met bloem bestoven werkvlak tot zeer dunne cirkels uit van 1 mm dik. Leg de cirkels op elkaar met wat bloem ertussen; snijd de stapel met een scherp mes doormidden.

Leg op elke halve cirkel 2 theelepels vulling en vouw dicht tot een kegel. Sluit de randen door het deeg met water te bevochtigen en dicht te knijpen. Verhit de olie flink in een frituurpan en bak de samosa's in porties aan alle kanten lichtbruin en krokant. Schep ze op met een schuimspaan en laat ze uitlekken op keukenpapier.

Serveer ze warm of koud.

Notities

Noot: Samosa's worden meestal gevuld met een verrukkelijk hartig mengsel, maar dit is een zoete versie. In India is de zoete variant van samosa een klassieke versnapering bij de thee.