Home > Recepten

Bami Islam (Islamitische bami)

350-375 gr bami

1/2 kip

4 levertjes

3 sjalotten

2 teentjes knoflook

1 1/2 vingerlengte gember, of 3 tl gemberpoeder

2 tl trassie

1 tl gula djawa of suiker

2 el boter

2 tl zout

1 tl peper

2 preiën

100 of 200 gr peultjes

4 takjes selderij

1/2 groene kool of spitskool

2 el ketjap

lombok rawit

fruitjes
  • Omschrijving recept: Rijstgerechten; Indisch
  • Bron: Astrid Veltman

Bereiding

Kook de halve kip met de levertjes in 5 dl water zacht.

Bewaar het vocht dat over is.

Ontbeen de kip als ze goed gaar is en snijd het vlees in kleine stukjes.

Snijd de levertjes in vrij grote stukken.

Leg ze met het vlees apart in een schaal.

Pel de sjalotten en de knoflook, snijd ze fijn en kneus ze met de gember en de trassie.

Fruit dit mengsel in de hete boter en voeg peper, zout, gula djawa of suiker toe.

Meng de gesneden kip en levertjes erdoor en het restant van de bouillon.

Zet de warmtebron laag.

Maak de prei, peultjes en selderij schoon.

Haal de peultjes af, snijd de prei grof en snipper de selderij.

Roer de groenten door het kip-kruidenmengsel.

Maak de groene kool of spitskool schoon, was en snijd hem.

Doe de kool als laatste bij het mengsel, hij moet knapperig blijven.

Leg de bami enkele minuten in kokend water, roer ze om, haal ze uit het water en laat uitlekken.

Schep de bami voorzichtig met de ketjap door de groenten tot alles goed gemengd is.



Strooi er bij het serveren de fruitjes en, alleen als u van scherp houdt, de lombok rawits over.

Notities

Ingemaakte uitjes en verse komkommer smaken hier uitstekend bij.