Home > Recepten

Varkenskrabbetjes uit het vuistje, geroosterd

500 gr varkenskrabbetjes

1 1/2 el honing

1 1/2 el droge sherry

1 el ketjap

1 el donkerbruine basterdsuiker

peper

6 el maïs- of zonnebloemolie



gembersaus:

1 rode peper

4 stukjes verse gemberwortel (2 1/2 cm) of 8 gemberbolletjes in stroop

1/2 tl peper

3 el suiker

2 el maïzena

3 el ketjap manis

2 el azijn of citroensap

zout

mespunt suiker

2 tl tomatenketchup
  • Omschrijving recept: Varkensvleesgerechten; Barbecue; Indisch
  • Bron: Astrid Veltman

Bereiding

Was het vlees, dep het goed droog met keukenpapier.

Leg de krabbetjes zo plat mogelijk op een werkvlak.

Roer de honing, sherry, ketjap, suiker, wat peper met een beetje water tot een dik papje.

Bestrijk hiermee de bovenzijde van de krabbetjes.

Leg de krabbetjes met de bestreken zijde naar beneden naast elkaar in een schaal en bestrijk de bovenzijde met het sausje.

Leg een deksel op de schaal en zet deze 2 uur op een koele plaats (niet de koelkast).

Verwarm de oven voor.

Bestrijk de krabbetjes met olie en zet de schaal onder de grill; keer de krabbetjes zo nu en dan en bestrijk ze nogmaals met olie tot ze mooi bruin van kleur en gaar zijn.

Eet ze warm, dip ze in de gembersaus.



Was voor de saus de rode peper, snijd hem overlangs door en daarna fijn.

Schil de verse gemberwortel dun en snijd hem fijn of snijd de gemberbolletjes in dunne reepjes.

Doe de peper en de gember in een pan.

Laat de kristalsuiker in een vrij diepe pan onder geregeld schudden, licht kastanjekleurig worden.

Houd het deksel schuin op de pan en giet ca 1/4 liter warm water erbij (de stoom moet aan de achterzijde kunnen ontsnappen).

Voeg de peper en de gember toe met de ketchup, ketjap en azijn of citroensap toe en laat het geheel zachtjes koken tot de peper en de gember zacht zijn.

Leng de maïzena aan met wat water en bind het sausje.

Voeg naar smaak wat peper en zout toe.

Smaakt de saus te scherp, doe er dan nog een beetje suiker bij.