Home > Recepten

Laksa goreng van varkensgehakt en garnalen

1/2 kg varkensgehakt

1 rauw ei

250 gr gepelde garnalen

4 hard gekookte eieren

50 gr koeping tikoes (gedroogde Chinese champignons) of 1 bakje verse

champignons

100 gr laksa/soe-oen

250 gr jonge peultjes

10 el fijngesneden prei

olie

2 el fijngehakte uien

peper

nootmuskaat

zout

2 teentjes fijngehakte knoflook

2 el taotjo (gegiste sojaboontjes, in toko's in potjes verkrijgbaar of

in blik onder de Engelse naam: "Fermented Red beans")

2 el fijngehakte peterselie

citroensap
  • Omschrijving recept: Varkensvleesgerechten; Deegwaren; Garnalengerechten; Indisch
  • Bron: Astrid Veltman

Bereiding

Maak het varkensgehakt aan (zonder brood of aardappelen) met wat zeer fijngehakte ui, knoflook, peper, nootmuskaat en heel weinig zout (de taotjo is namelijk erg zout).

Laat het gehakt ± 1 uur in de koelkast rusten.

Week de koeping tikoes in warm water (± 20 min) en de laksa ± 10 minuten in kout water.

Bewaar het weekwater van de koeping tikoes.

Snijd de peultjes in schuine reepjes en de prei in dunne schijfjes.

In de winter kunt u de peultjes vervangen door uitgelekte doperwtjes, maar bak deze niet mee.

Draai van het gehakt bolletjes ter grootte van een pingpongbal en braad ze op in WEINIG olie (er braadt nogal wat eigen vet uit het gehakt).

Voeg, als de balletjes goudbruin zijn, de rest van de ui en de knoflook, de peultjes de koeping tikoes en de prei toe en laat dit alles even doorbraden tot de prei goudgeel is.

Roer er dan de taotjo door en even later de gepelde garnalen.

Fruit de garnalen zo kort mogelijk, anders worden ze taai.

Maak het geheel af met het weekwater van de koeping tikoes en onder goed om en om scheppen de uitgeknepen laksa.

Maak af met peper, citroensap de peterselie en eventueel 1 eetlepel ketjap.



Dien op in een schotel, gegarneerd met de hard gekookte eieren en knappend gebakken uitjes.

Notities

Serveren met sambal, reepjes ketimoen en kroepoek.