Home > Recepten

Lempers (gevulde rijstrolletjes)

1 kg ketan

1 l water

zout

1 stengel sereh

1/4 blokje santen



Voor de gehaktvulling:

500 gr gehakt

2 el slaolie

1 grote ui

1/4 blokje santen



Voor de kipvulling:

750 gr kipfilet (rauw of gekookt)

2 sliertjes pandanblad



Boemboes voor de vulling:

2 fijngemaakte kemiries

1 salamblad

1 stengel sereh

1 tl laospoeder

3 tl kuncit

2 tl ketumbar

1 tl djinten

1 tl trassie

2 tl suiker

2 tl knoflookpoeder

zout

peper
  • Omschrijving recept: Rijstgerechten; Vleesgerechten; Kipgerechten; Indisch
  • Aantal Porties: 24
  • Bron: Astrid Veltman

Bereiding

Was de ketan goed, tot het water helder is.

Breng de ketan met water, zout, sereh en het blokje santen op een hoog vuur aan de kook.

Roer goed, tot het water is verdampt en draai het vuur uit.

Laat het geheel ongeveer 10 minuten rusten.

Stoom dan de ketan in een stomer in ongeveer 30 à 45 minuten gaar en verwijder de sereh.



De vulling:

Rasp de ui en fruit die in slaolie met het gehakt, tot het gehakt rul is.

Voeg de boemboes toe en fruit die mee gedurende ongeveer een half uur.

Voeg dan de santen erbij en laat die smelten.

Gebruikt u kip, zorg dan dat het vlees heel fijn is uitge plozen of gesneden.

U kunt het rauw gebruiken of eerst voorkoken.

Voeg aan de boemboes dan wel 2 sliertjes pandanblad toe.

Verwijder op het laatst de blaadjes en de sereh.

Zowel het kip- als het gehaktmengsel moet droog zijn.

Neem nu telkens een schepje warme rijst, leg dit op een stukje aluminiumfolie of plasticfolie, druk de rijst plat en leg er wat vulling op.

Rol de rijst om de vulling en sluit de folie. Het moeten mooie rolletjes worden.

De lempers worden warm gegeten. Ze kunnen later worden opgewarmd in de stomer of in de oven (in aluminiumfolie).