Home > Recepten

Ajam opor (kruidige, gestoofde kip)

1 kip

4 sjalotten

2 teentjes knoflook

4 kemiries

1 1/2 tl ketumbarpoeder

1 tl trassie

1 stengel sereh

1/2 vingerlengte laos

2 salamblaadjes

1 tl asem

1 tl suiker of gula djawa

4-5 djeruk purutblaadjes

1/2 blok santen

2 bouillonblokjes of zout
  • Omschrijving recept: Kipgerechten; Indisch
  • Bron: Astrid Veltman

Bereiding

Snijd de kip in stukken.

Pel de sjalotten en de knoflook en snijd ze fijn.

Kneus ze met de kemiries, ketumbar en trassie en smeer de kip hiermee in.

Kook de stukken kip in een pan met ruim water (het kippevlees moet 1 cm onder water staan), op een niet te hoge warmtebron met het deksel op de pan.

Voeg, zodra het water kookt, de sereh, laos, salam, asem, gula djawa en djeruk purut toe.

Laat na 10 minuten de santen erin smelten en doe de bouillonblokjes erbij.

Houd de pan half open, zodra de santen is gesmolten.

Roer telkens en voeg zo nodig heet water toe, want het gerecht mag niet droog zijn.

Bereid het gerecht ver voor het eten, want hoe langer het blijft staan des te beter kunnen de kruiden intrekken en hoe lekkerder het zal worden.

Notities

U kunt opor ajam 2-3 dagen bewaren op een koele plaats of in de koelkast.

Warm het eens per dag op, onder toevoeging van wat heet water, op een lage warmtebron.



Tip:

Bedenk steeds dat gerechten met santen nooit geheel afgesloten mogen worden bewaard; alleen in de koelkast kunnen ze, als ze geheel zijn afgekoeld, afgesloten bewaard worden.