Home > Recepten

Ajam smoor 1 (gesmoorde kip)

1 braadkuiken (kip) van ca 900 gr, in 8 stukken verdeeld

1/2 tl geraspte nootmuskaat

zout

2 tl bruine basterdsuiker

peper uit de molen

2 grofgesnipperde grote uien

2 teentjes knoflook, ragfijn gehakt of uitgeperst

2 kruidnagels

3 el ketjap benteng manis

1/2 komkommer
  • Omschrijving recept: Kipgerechten; Indisch
  • Bron: Astrid Veltman

Bereiding

Maak de stukken kip droog met keukenpapier.

Voeg bij de nootmuskaat naar eigen smaak wat zout, de bruine basterdsuiker en peper.

Schep dit goed door elkaar en wrijf de stukken kip hiermee in.

Laat de stukken hierna een kwartiertje of langer staan.

Verhit olie in een wok en bak hierin de kip aan alle kanten goudbruin en knapperig.

Neem ze even uit de pan en houd ze warm.

Fruit in de resterende olie onder voortdurend omscheppen de ui tot hij begint te kleuren.

Voeg de knoflook toe en ga door met omscheppen tot de ui bruin begint te worden.

Voeg dan de kruidnagels toe.

Schep alles enkele malen goed om en voeg dan 2 dl kokend water (of nog liever kippebouillon) en de sojasaus erbij.

Roer alles goed om en leg de stukken kip terug in de pan.

Temper de warmtebron.

Leg het deksel schuin op de pan en laat de stukken kip in een half uurtje gaar stoven.

Let er op dat tijdens het stoven niet teveel vocht verdampt en dat de stukken niet aanbranden.

Dien de stukken gestoofde kip met de aanhangende saus op in een voorverwarmde schaal.

Leg ter ganering enige schijfjes komkommer erbij.