Home > Recepten

Sajoer asem (tamarindesoep)

200 gr runderpoulet

200 gr verse of rauwe pinda's

3 sjalotten

1 teentje knoflook

2 rode lomboks en 3 groene lomboks of 1 rode en 1 groene paprika

2 tl trassie

2 tl zout

2 blaadjes salam

1 schijfje laos

200 gr boontjes

1 kleine kusa

1/2 spitskool

1 el gula djawa of suiker

2 el asem
  • Omschrijving recept: Rundvleesgerechten; Groentegerechten; Indisch
  • Bron: Astrid Veltman

Bereiding

Trek bouillon van de runderpoulet.

Kook de verse pinda's in 4 dl water gedurende 45 minuten.

Stort ze in een zeef en overgiet ze met warm water.

Doe ze bij de bouillon.

Laat de bouillon met de pinda's op een lage warmtebron nasudderen.

Voeg, als het water te veel indampt, heet water toe.

Pel de sjalotten en de knoflook, ontpit de lomboks (of de paprika's) en snijd ze fijn.

Kneus ze met de trassie, zout, salam en laos.

Voeg alles al roerend bij de bouillon.

Laat met het deksel op de pan ca 7 minuten stoven.

Was de boontjes, haal ze af en snijd ze in stukjes.

Laat ze 5 minuten meesudderen.

Schil de kusa, als u die hebt kunnen krijgen, haal het binnenste eruit en snijd ze in stukken.

Voeg deze aan de sajoer toe.

Was de spitskool, snijd hem grof en voeg hem met de suiker en de asem toe.

Roer alles goed om, deksel op de pan en laat nog 7 minuten sudderen.

Notities

Serveer met empal daging, frikadel pan, kroepoek, gebakken zoute vis en een gezouten eendeëi (in Indonesische winkels te koop).