Home > Recepten

Oerap 1 (groenten met geraspte kokos)

200 gr sperzieboontjes

200 gr taugeh

1 kleine spitskool

1 grote komkommer

2 teentjes knoflook

2 sjalotten

3 rode lomboks

6-7 kencur (vers of gedroogd)

2 tl trassie

1 tl asem

1 tl gula djawa (Javaanse suiker)

1 tl zout

150 gr geraspte klapper (kokos)

5 djeruk purutblaadjes

2 salamblaadjes

1 el azijn of citroensap
  • Omschrijving recept: Groentegerechten; Indisch
  • Bron: Astrid Veltman

Bereiding

Haal de boontjes af en laat ze 3 minuten in kokend water staan.

Snijd ze daarna in kleine stukjes (dwars).

Was de taugeh goed, haal ze even door kokend water en laat ze uitlekken.

Gebruik van de kool alleen de heel jonge blaadjes.

Snijd de stronk weg.

Deel de kool in vieren en snijd haar heel fijn.

Schil de komkommer, deel hem in vier parten en snijd deze weer in de lengte door; haal het zaad eruit en snijd de repen in kleine stukken.

Meng al deze groenten door elkaar in een diepe schaal.

Pel de sjalotten en de knoflook, ontpit de lomboks en snijd ze fijn.

Kneus ze met de kencur, trassie, asem, gula djawa, zout en djeruk poeroetblaadjes. Roer de geraspte klapper met de salam in een wadjan op een lage warmte- bron 3 minuten om en om.

Doe de gekneusde kruiden erbij en meng alles flink dooreen.

De klapper mag niet aanbranden of bruin worden.

Meng de gekruide klapper met de groenten, samen met de azijn of het citroensap.

Notities

Oerap is een bijgerecht bij warme rijst, gebakken vis of frikadel pan dan wel een kipgerecht of smoor djawa.