Home > Recepten

Ketoprak (tofu met groenten)

1 blok tofu

100 gr taugeh

150 gr witte of Chinese kool

1 grote tomaat, ontveld

1/2 komkommer

1 grote ui, ragfijn gesnipperd

2 teentjes knoflook, uitgeperst

1 el pindakaas

1 tl sambal oelek

1 tl bruine basterdsuiker

2 el ketjap benteng manis

1/2 eetlepel citroensap

1 el fijngehakte bladselderij
  • Omschrijving recept: Vleesvervangers; Groentegerechten; Indisch
  • Bron: Astrid Veltman

Bereiding

Snijd de tofu in blokjes van 1/2 cm.

Strooi er wat zout over.

Verhit in een wok 3 à 4 eetlepels olie en bak hierin onder voortdurend omscheppen de blokjes tofu aan alle kanten goudbruin.

Laat de blokjes uitlekken.

Was de taugeh enkele malen in koud water.

Verwijder zoveel mogelijk zaadhulsjes.

Laat de taugeh uitlekken in een vergiet.

Schenk er heel langzaam enkele liters kokend water over en laat de taugeh opnieuw uitlekken en opdrogen.

Snijd de kool in uiterst smalle reepjes.

Halveer de tomaat, verwijder het zaad en het vocht en snijd het vruchtvlees in smalle reepjes.

Boen de komkommer schoon onder koud stromend water.

Verwijder het uiteinde en snijd hem overlangs door.

Verwijder het zaad en snijd de komkommer daarna in blokjes.

Fruit de ui tot hij goudgeel is.

Voeg de knoflook toe en roer de pindakaas erdoor.

Voeg daarna sambal, suiker, sojasaus en citroensap toe.

Roer alles goed om; er dient een vrij dikke brij te ontstaan.

Voeg eventueel wat water toe.

Schep eerst de blokjes komkommer en de kool door de hete massa en 1 minuut later de taugeh en de blokjes tofu.

Strooi de reepjes tomaat erover en dien het hierna onmiddellijk op.