Home > Recepten

Oblok-oblok koening/kemirie (tahoe/tempeh)

1/2 tahoekoek en 1/2 tempehkoek

200 gr sperzieboontjes

4 sjalotten

2 teentjes knoflook

2 rode en 4 groene lomboks

3 tl trassie

2 tl asem

2 tl zout

2 tl gula djawa (Javaanse suiker)

1 tl ketumbar

1/2 tl djinten

1 vingerlengte kunir of 2 tl poeder

3 salamblaadjes

4-5 djeruk purutblaadjes

2 schijfjes laos of 2 tl poeder

2 volle el boter

1/2 blok santen



Voor oblok-oblok kemirie: Dezelfde bereidingswijze als boven, maar zonder kunir, djeruk purutblaadjes en boontjes.

Wel gekneusde kemiries (4-5) met de overige ingredienten en kruiden meefruiten.
  • Omschrijving recept: Vleesvervangers; Groentegerechten; Indisch
  • Bron: Astrid Veltman

Bereiding

Snijd de tahoe en tempeh in grove dobbelstenen.

Was de boontjes en snijd ze in grove stukken overdwars.

Pel de sjalotten en de knoflook, ontpit de lomboks en snijd ze fijn en kneus ze samen met de trassie, asem zout, gula djawa, ketumbar, djinten en kunir.

Voeg de salam, djeruk purutblaadjes en laos toe.

Fruit alles 3 minuten in de boter op een lage warmtebron.

Schenk vervolgens 3 dl heet water erbij en roer goed om.

Laat alles doorsudderen met het deksel op de pan op een lage warmtebron gedurende 4-5 minuten.

Voeg de boontjes en de tempeh toe, deksel op de pan en laat weer 3-4 minuten sudderen.

Smelt de santen erin.

Doe als de santen goed gesmolten is pas de tahoe in de pan en meng deze voorzichtig erdoor (liefst met een houten lepel want anders wordt de tahoe tot pap gekneusd).

Schenk er wat heet water bij, want de oblok-oblok mag niet droog zijn.

Laat nog enkele minuten doorsudderen en roer zo nu en dan door.

Geen deksel op de pan.

Houdt u niet van al te scherpe spijzen, verminder dan het aantal lomboks, of gebruik slechts één theelepel sambal oelek (potje).

Notities

Serveer de oblok-oblok met empal of een omelet (oblok-oblok kemirie met saté pentjol) en verse komkommer en kroepoek.