Home > Recepten

Sambal boet

10 rode lomboks zonder pit

1 teentje knoflook

1 stukje asem ter grootte van drie walnoten

5 gepofte kemiries

1 tl trassie

3 tl Javaanse suiker

1/2 tl ketumbar

1/2 tl laos

mespuntje kencur

zout
  • Omschrijving recept: Sambals; Indisch
  • Bron: Astrid Veltman

Bereiding

Haal de pitten uit de asem en wrijf de asem met de kemiri, trassie, knoflook, ketumbar, laos, kencur met het zout en de helft van de suiker tot een brij.

Voeg er dan de fijngesneden lombok aan toe en wrijf deze mee.

Doe, wanneer dit alles tot het een homogene massa is geworden, er de rest van de suiker bij en meng deze tot ze helemaal opgelost is.

Voeg niet alle suiker in één keer toe, dat geeft moeilijkheden met het wrijven.

Notities

Dit is een tamelijk ingewikkelde sambal. Ze is echter bijzonder geurig en mild en kan, mits in de koelkast in een afgesloten pot, zeer lang bewaard worden.