Home > Recepten

Rempejčk katjang en teri

100 gr kokos + 7 dl heet water

200 gr bloem

200 gr zelfrijzend bakmeel

2 el ma‹zena

1/2 tl uienpoeder

1 tl knoflookpoeder

2 el koriander - ketumbarpoeder

1 tl komijn - jintan

2 tl kencurpoeder

2 1/2 tl kerrypoeder

2 tl zout

500 gr gepelde pinda's voor ca 40 stuks

1 doos ikan teri voor ca 10 stuks

2 l olie

1 kleine koekepan (middellijn ca 15 cm)
  • Omschrijving recept: Bijgerechten; Indisch
  • Bron: Astrid Veltman

Bereiding

Meng de bloem, het zelfrijzend bakmeel en de maďzena in een kom.

Week de kokos in 3 1/2 dl heet water, knijp tot de kokosmelk eruit komt en laat die door een zeef passeren.

Doe hetzelfde met de andere 3 1/2 dl water.

Gooi de uitgeknepen kokos weg.

Voeg de kruiden aan de kokosmelk toe en roer goed.

Giet dit beetje voor beetje in het meel en roer het om tot een mooi glad beslag ontstaat.

Halveer de pinda's door ze op een snijplank met een deegroller rollend te pletten.

Doe de gedroogde ikan teri (gezouten kleine visjes) in een zeef en spoel ze met heet water af om het teveel aan zout weg te halen.

Laat ze daarna uitlekken.

Verhit twee liter olie in een frituurpan op middelmatig groot vuur.

Doordat het klaarmaken van deze krokante koekjes wat tijd neemt, mogen niet alle pinda's tegelijk in het beslag worden gemengd, anders bakken ze niet krokant.

Doe wat beslag in een kom en meng een handjevol pinda's mee.

Verhit in de kleine koekepan 1 eetlepel olie, doe er 2 eetlepels beslag en pinda's in en spreid het beslag met een ronddraaiende beweging dun

uit.

Laat even bakken tot het koekje van de pan loslaat.

Schep het op en laat het in de frituurpan glijden.

Herhaal deze handelingen tot de pan vol is en frituur de koekjes dan krokant tot ze aan beide kanten goudgeel zijn.

Schep ze op en laat ze in een metalen zeef uitdruipen.

Ga zo verder tot alle pinda's zijn verwerkt.

Nadat de koekjes zijn afgekoeld, kunt u ze in plastic zakken bewaren; ze zijn maximaal vijf dagen houdbaar.

Bij de borrel zijn deze krokante pindakoekjes een lekkere versnapering.



Frituur met de rest van het beslag en de ikan teri op dezelfde wijze koekjes.

Haal wel eerst wat olie uit de frituurpan, want het restant olie ruikt na het bakken van deze viskoekjes sterk naar vis.

Deze olie kan dan nog slechts worden gebruikt om gezouten vis in te bakken, bijvoorbeeld ikan peda of ikan jambal.