Home > Recepten

Boeboer Menado (rijstpap met groenten)

1/2 kip of 200 gr runderpoulet

250 gr rijst

200 gr sperzieboontjes

1 blikje (200-300 gr) djagoeng (maïs)

spinazie

zout

1 tl goela djawa of suiker

4 eieren



Voor de sambal:

4 tomaten

2 lomboks

1 tl trassie

1 tl goela djawa of suiker
  • Omschrijving recept: Groentegerechten; Kipgerechten; Rundvleesgerechten; Rijstgerechten; Indisch
  • Bron: Astrid Veltman

Bereiding

Trek bouillon van de kip of het runderpoulet met ca 1 liter water tot er ca 3 dl is overgebleven.

Laat afkoelen, ontdoe de kip van de botten en doe de stukjes kip weer in de bouillon.

Breng de rijst al roerend met de afgekoelde bouillon op een niet te hoge warmtebron aan de kook.

Zet, zodra de rijst kookt de warmtebron heel laag (eventueel de pan op een vlamverspreider).

Doe, als de rijst halfgaar is na ca 15 minuten, de boontjes erbij met de djagoeng.

Roer zo nu en dan.

Leg het deksel op de pan als u niet roert.

Voeg, als de boontjes gaar zijn, de spinazie toe en roer deze goed door de pap.

Doe een snufje zout en de goela djawa of de suiker erin en laat de pap doorsudderen tot alle groenten zacht zijn. De pap mag niet droog worden.

Doe er, als het vocht te veel indampt, een scheutje heet water bij.

Rooster de tomaten in een wadjan.

Zet de wadjan op een niet te hoge warmtebron, leg de goed afgedroogde tomaten erin en keer ze tot de velletjes kapot springen.

Haal de velletjes eraf.

Ontpit de lombok, snijd hem fijn en kneus hem met de trassie, zout en goela djawa of suiker.

Doe alles in een ondiepe schaal, roer de tomaten erdoor en maak ze fijn tot een papje.

Eet deze sambal tomaat bij de boeboer menado met een mata sapi (spiegelei).

Notities

Bereid de tomaten nooit rauw of ongeroosterd. Dit smaakt afschuwelijk.